Базовият доход е съвременен барон Мюнхаузен – държавата да се хване за косата и да се изтегли от блатото

3662
Базовият доход е съвременен барон Мюнхаузен – държавата да се хване за косата и да се изтегли от блатото
Снимка: БГНЕС

Що е то базов доход – според мен имаше заблуда в това отношение. Това коментира съпредседателят на Съюза за директна демокрация Лидия Делирадева, за която това е справедлива мярка.

Според Делирадева кампанията в Швейцария е била много заблуждаваща – че ще се вземат пари от работещите и ще се дадат на неработещите. В Швейцария кампанията тръгна с лъжа, че щели да са необходими пет пъти по-високи данъци, добави Делирадева. Откъде ще дойдат парите – директно от БВП, по думите ѝ. 50% от БВП можели да разпределят – 30% за базов доход, 12% за администрация, 8% за „други разходи”, като в България това преразпределение значи директно, на ръка, по 500 лева за възрастен и 250 лева за дете. Ние не можем да разделим труда на хората, обясни съпредседателят на Съюза за директна демокрация пред Нова телевизия.

Ако сме в Ковачевци, и пред Георги Димитров ще се поклоним

Ако имаш претенция, че си партия на 125, каквато претенция има БСП, то трябва да носиш кръста от своята история. В Правец се снимаме в ...

Научих нещо ново – че швейцарците не знаят какво правят и какво гласуват. Така бившият министър на труда и социалната политика Иван Нейков буквално се присмя на Делирадева. Той категорично подчерта, че швейцарците знаят много добре къде отива всеки франк от парите им. Базовият доход е много красива и чуваема илюзия, особено в бедно общество. В България отдавна има безплатно образование, спешно здравеопазване. Какво искаме – това да стане платено, за да получим някакви пари на ръка. Парите за какво обаче ще ги харчим, попита Нейков.

Няма друг източник на пари за базовия доход, освен данъците, категоричен беше Нейков. Няма откъде другаде логично да дойдат пари, добави той. Начинът е потреблението, възрази Делирадева. Защо ако сме имали и досега социални помощи, сме на такова положение, попита тя, според която базовият доход не е социална помощ, защото не осигурява сигурност да имаш инициатива. Делирадева добави, че малцинствата щели да излязат от гетата, защото за такъв доход щяла да е нужна активна регистрация.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com