Човешките действия ще доведат до появата на нови вируси, смята френски учен

2688
Човешките действия ще доведат до появата на нови вируси, смята френски учен
Снимка: Getty Images/Guliver

Лошото третиране на биологичните видове е довело до разпространението на коронавируса, посочи проф. Жил Бьоф в предаването "Хоризонт до обед" по БНР.

Той е професор в Сорбоната, гостуващ професор в Колежа на Франция и бивш президент на Националния природонаучен музей.

Китайски град от почти месец без коронавирус – животът е като на друга планета (ВИДЕО)

Какво ще стане с живота в България, ако да речем за около месец няма нито един официално регистриран случай на коронавирус? Най-вероятн...

"Измислица е, че вирусът е създаден в лаборатория. Той е биологично естествен. Дали после вирусът не е бил манипулиран в лаборатория, това не знам, но във всеки случай вирусът не е човешко дело. Той идва от смесицата между вирус на панголин и вирус на прилеп.

Това става заради отвратителните условия на пазара. По този начин два животински вида, които никога не се засичат в природата, са се озовали на едно и също място, на една и съща плоскост. Ето го и резултатът от лошото третиране на животинските видове", коментира проф. Бьоф.

"80 процента от хората нямат симптоми, не са болни. Има и хора малко болни, но има и много болни, които вирусът убива. И когато гледаме кого убива вирусът, това са повече мъже, най-вече възрастни хора - около осемдесетгодишни. Поне на 80-90% това са хора, които имат физиологични проблеми. Имунитетът сред тези хора е много по-нисък. Това са хора със сърдечни заболявания, с белодробни болести. Три четвърти от тези хора са диабетици. Съответно там, където има нисък имунитет, заразността се проявява", подчерта проф. Жил Бьоф.

Трябва да се ограничи най-масовия транспорт, смята френският учен.

Фермерите в САЩ в колапс: изхвърлят продукция, убиват животни (ВИДЕО)

Кризата заради коронавируса в Съединените щати предизвика криза и в селското стопанство - производителите на зърнени храни, месо, мляко...

въпросът не е само да спасим самолетните компании, за мен въпросът е да спасим хората. Защото хората, които умират, до голяма степен умират и заради това, което наричаме във Франция „лошото ядене” - те са дебели, имат високо кръвно, защото се хранят неправилно. Когато ядете „лоша храна”, вие нямате нормален имунитет и сте изложени на вируса. Затова е по-добре вместо да влагаме тези пари за спасяването на самолетните компании, да ги вложим, за да спрем пестицидите, да научим хората да се хранят добре. Трябва да има много повече образование в „деня след”, подчерта проф. Жил Бьоф.

Има ли връзка между настоящата пандемия и климатичните промени? Климатът ще облагоприятства разпространението на вируса утре и на други вируси, които могат да дойдат, изтъкна френският специалист.

"Има пряка връзка между климата, екологията, лошото третиране на животинските видове. Особено когато имате хиляди крави, хиляди крави в една ферма. Днес има стотици милиарди пилета и крави в света. Не казвам, че всички трябва да станат вегани, но трябва да се яде много по-малко месо, това е очевидно.

Трябва да се третират по-добре животните и да спрем да изсичаме тропическите гори. Онова, което се случва в Африка, в Южна Америка или в Амазония ще отприщи появата на нови вируси - това е сигурно. Има екологична логика. Трябва да се спре икономиката на лудостта. Търси се печалба на всяка цена", отбеляза проф. Жил Бьоф.

Ново предположение: Климатът не влияе върху разпространението на коронавируса

Канадски учени анализираха статистическите данни за март за разпространението на новия тип коронавирус COVID-19 в различни региони на с...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КЛИМАТ:

Коя страна може да се похвали с най-голямата геотермална система в Европа?

Климатичните разходи заплашват да доведат редица развиващи се държави до фалит

Светът бележи пореден рекордно горещ месец през март

Как сушата в Панамския канал може да застраши глобалната верига на доставки?

Едва 57 производители са отговорни за по-голямата част от въглеродните емисии

Как изменението на климата заплашва да унищожи британската бира?

Отбелязваме "Часът на Земята"

Световен ден на метеорологията

По повод Световния ден на водата: ООН с тъжна статистика

5 пъти по-голям от Париж: Милиардер строи най-големия парк за чиста енергия в света

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com