Циментът - един от най-сериозните източници на емисии въглероден диоксид

11077
Циментът - един от най-сериозните източници на емисии въглероден диоксид
Снимка: iStock/Guliver

Циментът е най-широко използваният изкуствено изработен материал. Той е на второ място след водата като най-консумираният ресурс на планетата. Но докато циментът - основната съставка в бетона - оформя голяма част от изградената ни среда, той също така има огромен въглероден отпечатък.

Циментът е източникът на около 8% от световните емисии на въглероден диоксид (CO2). Това сочат данни мозъчния тръст Chatham House, цитирани от БГНЕС.

Калкулатор показва колко точно замърсяваме с автомобилите си

Ако искате да знаете колко вредни емисии отделя автомобила ви при едно пътуване и да разберете колко замърсявате околната среда, вече и...

Ако циментовата индустрия беше страна, тя щеше да бъде третият по големина замърсител в света - зад Китай и САЩ. Производството на цимент допринася с повече CO2, отколкото авиационното гориво (2,5%) и не е далеч зад световния селскостопански бизнес (12%).

Лидерите на циментовата индустрия бяха в Полша за конференцията на ООН за изменението на климата - за да обсъдят начините за изпълнение на изискванията на Парижкото споразумение. За тази цел годишните емисии от цимент ще трябва да намалеят с най-малко 16% до 2030 г.

Като основен строителен материал на повечето небостъргачи, паркинги, мостове и язовири, бетонът позволява да построят и някои от най-лошите архитектурни решения в света. Въпреки мащабното си присъствие, въздействието на цимента върху природата е подложено на засилен анализ през последните няколко десетилетия.

Производството на цимент портланд не само включва изкопаване в кариери, което причинява замърсяване на въздуха под формата на прах, но също така изисква използването на масивни пещи, които използват голямо количество енергия. Химическият процес на производство на цимент също излъчва необичайно високи нива на CO2.

България е на трето място в ЕС по увеличение на вредните емисии

Трети сме в Европейския съюз по ръст на отделяните вредни въглеродни емисии през 2017 г. Единствено Малта и Естония бележат по-лоши рез...

Секторът на производство на цимент отбеляза напредък - подобренията в енергийната ефективност на новите заводи и изгарянето на отпадъчни материали, вместо изкопаеми горива, показват, че средните емисии на CO2 на тон продукция са намалели с 18% през последните няколко десетилетия, счита още Chatham House.

Процесът, при който се излъчват най-големи емисии от въглероден диоксид, е приготвянето на клинкера, основен елемент на цимента.

Новосъздадената глобална асоциация за цимент и бетон (GCCA), която понастоящем представлява около 35% от световния капацитет за производство на цимент и с акцент върху устойчивото развитие, беше също представена на конференцията за климата.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КЛИМАТ:

Февруари 2024 г. - месец на температурни аномалии (ГРАФИКИ)

От Токио до Вашингтон: Черешовите дървета цъфнаха по-рано (ВИДЕО)

Заплашена ли е България от недостиг на вода? (ГРАФИКА)

Кои части на България са най-застрашени от безводие? Проф. Емил Гачев поясни

Февруари е 9-ят пореден месец с рекордни горещини

Доклад: Развитите икономики с рекорден спад на вредните емисии (ГРАФИКА)

Горещи вълни удрят гърбатите китове в северната част на Тихия океан (ВИДЕО)

Нашествието на миризливките - колко опасни са те? (СНИМКИ)

Между 11 000 и 14 000 души умират всяка година заради мръсния въздух в България

Очакван рекорд: Преживяхме най-топлия януари (ГРАФИКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Климат

Обрат: Цената на природния газ тръгна стабилно в нова посока
Обрат: Цената на природния газ тръгна стабилно в нова посока

Цената на природния газ в Европа започна да поскъпва в края на зимата, най-вече в резултат на притеснения, свързани с доставките на синьо гориво. Ремонти...