Създадоха бетон, който абсорбира водата (Видео)

15450
Създадоха бетон, който абсорбира водата (Видео)

Британска компания е разработила технология, която може да помогне да се избегне опасността от наводнения, особено по пътищата, пише Discovery News.

Създаденият от фирмата за устойчиво строителство Тarmac материал Topmix Permeable е абсорбиращa бетонна настилка, способна да попие 600 литра вода на квадратен метър в минута.

Нов бетон на плажа, този път в Равда

Нов бетон на плажа, този път в Равда. Възмутени летовници сигнализираха bTV, че много скоро и у нас може да има първи частен залив. Бе...

С помощта на Topmix водата от пътищата може да се премахне, като така се предотврати опасното образуване на воден слой. След абсорбирането й дъждовната вода се филтрира през порест пласт от малки камъчета, който отстранява петролните хидрокарбони и други замърсители, срещащи се обичайно по улиците. След филтрирането водата се връща в почвата.

“Възможността за контрол и активно управление на оттичането на водата значително намалява риска от повърхностни наводнения, защитавайки както естествената, така и създадената от човека среда”, се посочва на уебсайта на компанията.

Topmix може да допринесе и за намаляване на ефекта на градското островно затопляне, тъй като порите в структурата му не задържат толкова топлина, колкото асфалтът. Нещо повече, водата, изпаряваща се от порите на бетона, има охлаждащ ефект.

Технологията обаче все още не е готова за приложение в голям мащаб. Tarmac отбелязва, че настилката лесно се уврежда при замръзване на водата и затова не би могла да се използва при отрицателни температури. Наред с това продуктът не е подходящ за натоварени пътища, а по-скоро за странични улици, пешеходни зони, велосипедни алеи и паркинги.

Нова санкция срещу "Фаворит" заради унищожаване на дюни - този път край Китен

Нова санкция отнесе ИФ "Фаворит" заради унищожаване на дюни. Скандалът гръмна днес, след като природозащитници алармираха, че в другия ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Домашни кюфтета - бухнали отвътре, със златна коричка отвън: Как да си ги сготвим
Домашни кюфтета - бухнали отвътре, със златна коричка отвън: Как да си ги сготвим

Пържените кюфтета са едно от най-хубавите угощения в кухнята. И тук сме ви подготвили феноменална рецепта, за да станат сочни и да се топят в устата,...