Китай разглежда възможности да инвестира в производство на медицинско оборудване и цимент у нас

1738
Китай разглежда възможности да инвестира в производство на медицинско оборудване и цимент у нас
Снимка: Getty Images / Guliver

България и Кирай ще разглеждат възможности за инвестиции и партньорство в сектор като пътищна, пристанищна и жп. инфраструктура, производство на медицинско оборудване и производство на цимент.

Това стана ясно след среща между икономическия министър Божидар Лукарски е делегация, включваща над 30 представители на правителството и бизнеса от Китай, съобщиха от икономическото ведомство. Европейската визита на делегацията е организирана от китайския Съвет за насърчаване на сътрудничеството „Юг-Юг“ и освен България, включва още Полша и Румъния.

Сред секторите, в които ще се търсят нови възможности, са още екология и водни ресурси, селско стопанство, промишлена електроника, текстил, както и културно сътрудничество и образование.

Китай с нови ограничения за онлайн медиите - забранява им да разпространяват слухове

Китайският интернет регулатор обмисля нови правила за медиите. Пекин се готви да наложи бан на ползването на материали от социалните мр...

"Насоките на китайското правителство са за прехвърлянето на част от висококачествените и екологични производствени мощности от Китай към развиващите се страни", посочи председателят на Съвета за насърчаване на сътрудничеството „Юг-Юг“ Лю Синхуа, който е и заместник-председател на Комитета за външни отношения на Политическия консултативен съвет на китайския народ. По негови думи въпреки, че усилията им са насочени към развиващите се страни, България като "развита държава" и член на ЕС предоставя много възможности за китайските компании.

По думите на Лю Синхуа китайското правителство стимулира китайските предприятия да инвестират в чужбина, както и подкрепя финансовото обезпечаване на такива проекти. По тази причина част от делегацията са и представители на финансови институции като Export-Import Bank of China и Bank of Beijing.

"България има потенциал да се превърне в платформа за китайския бизнес към ЕС. Страната ни се очертава като предпочитана инвестиционна и бизнес дестинация, а това носи много възможности за китайските компании", каза пък Божидар Лукарски. По думите му възможности за сътрудничество с китайската страна има не само във високотехнологичните производства, но и в съвместното развитие на научно-изследователски центрове, лаборатории за научни изследвания и иновации, изграждане на демонстрационни площи за китайски високотехнологични фирми и постижения в сферата на науката и иновациите, както и коопериране с водещи български академични институции. Конкретни проекти, в които китайски компании могат да бъдат привлечени успешно пък са „София Тех Парк“ и индустриалните зони, оперирани от държавната „Национална компания индустриални зони“ ЕАД.

"В България има вече успешно реализирани проекти на китайски компании, които са показател за конкурентните инвестиционни и бизнес условия, които страната ни предлага“, посочи Лукарски. Той подчерта и предимствата на страната ни като член на ЕС, предоставящ безпрепятствен и безмитен достъп до пазара на цялата общност, най-ниските оперативни разходи в ЕС и благоприятна данъчна политика, както и стратегическото географско положение с достъп до морски и речен транспорт. Икономическият министър допълни, че с подкрепата на Министерство на икономиката се ползва и проектът на Българо-китайската асоциация за бизнес развитие за изграждане на Евро-китайска зона за икономическо развитие в рамките на Тракия икономическа зона в гр. Пловдив.

През 2016 г. инвестициите у нас са под нивото от 1996 г.

Липсата на инвестиции е предизвикателство за страната ни. Нивото на съвкупните инвестиции в държавата към Брутния вътрешен продукт (БВ...

На срещата бяха обсъдени още възможностите за увеличаване на туристическия поток от Китай към България. Представители на китайската страна посочиха, че пречка за това са все още сравнително бавните и сложни процедури по издаване на визи. По думите на министър Лукарски българската страна е предприела мерки и е постигнала напредък в последните две години, като от началото на 2016 г. подсилен е капацитетът на консулската служба в Шанхай. Възможност за престой без необходимост от българска виза имат и всички китайски граждани, които притежават шенгенска виза.

Конкретни проекти за съвместно производство между китайски компании и потенциални български партньори ще бъдат обсъдени на Българо-китайски форум за международно сътрудничество, който ще се проведе в „София Тех Парк“ в рамките на посещението на делегацията. От българска страна участие ще вземат над 90 компании.

Китай традиционно е най-големият търговски партньор на България в Азия. През 2015 г. стокообменът възлиза на 1688.7 млн. щ.д., като отбелязва спад от 9.9% в сравнение с 2014 г. Износът на България за Китай възлиза на 612.4 млн. щ.д. (-14.3%), а вносът на 1076.3 млн. щ.д. (-7.2%).

През първото тримесечие на 2016 г., стокообменът с Китай възлиза на 423 млн. щ.д., като отбелязва спад от 14.2% спрямо същия период на 2015 г. Българският износ за Китай е в размер на 136.6 млн. щ.д. (-22%), а вносът от Китай се равнява на 286.4 млн. щ.д. (-9.8%).

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com