X
 
 

Изминалото десетилетие е най-горещото в историята на Земята (ВИДЕО)

2305 1
Изминалото десетилетие е най-горещото в историята на Земята (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images/Guliver
Изминалото десетилетие почти сигурно е най-горещото откакто се правят измервания, предупредиха експерти от Световната метеорологична органицация (СМО). Те обрисуваха тревожна картина на изчезващ морски лед и опустошителни топлинни вълни, предупредиха за критична киселинност на океаните и пагубно въздействие върху продоволствените култури. Докладът беше изнесен по време на срещата на върха за климата в Испания, съобщава The Guardian.

В понеделник генералният секретар на ООН Антонио Гутериш предупреди, че макар да са налице технологиите и икономическите средства за борба с климатичния хаос, липсва политическа воля. Той призова световните лидери и правителства да обърнат внимание на младите хора, които "проявяват забележително лидерство и мобилизация". В същото време Урсула фон дер Лайен обяви основната цел на ЕК в следващите 5 години - да превърне Европа в "Зелена зона", неутрална от вредни емисии до 2050г. , за което ще бъде отпуснат бюджет от над 3 трилиона евро.

Годишната оценка на климата на Земята от базираната в Женева Световна метеорологична организация подчертава важността на двуседмичните разговори, насочени към изпълнението на Парижкото споразумение от 2015 г., с цел да се предотврати катастрофално глобално затопляне.

Температурите за годините от 2010 г. до 2019 г. бяха около 1,1С над средните за прединдустриалния период, показвайки колко близо е светът до затоплянето с критичните за съществуването ни 1.5C. За него учените прогнозират, че ще причини драматични въздействия, екстремно време и загуба на жизненоважни за човечеството екосистеми

Предварителните данни за състоянието на глобалния климат,  показват, че тази година е на път да сепревърне във втората или третата най-топла откакто метеоролозите са започнали да следят температурите на Земята. Окончателният доклад ще бъде публикуван през март 2020г.

Петери Таалас, генералният секретар на СМО, заяви, че въздействието на повишаващите се концентрации на въглерод в атмосферата става все по-вредно, както се вижда от екстремните метеорологични събития през тази година, цитира го Ройтерс.

ООН: Глад, климатични промени и конфликти оформят "перфектната буря"

Една мощна комбинация от глад, изменение на климата и предизвикани от човека конфликти създава "перфектна буря". Това предупреди ръково...

"Топлинните вълни и наводненията, които някога бяха редки и се случваха веднъж на век, стават все по-чести. Страни от Бахамските острови до Япония до Мозамбик претърпяха опустошителни тропически циклони. Огнените пожари преминаха през Арктика и Австралия", каза той.

Таалас предупреди, че хаотичните модели на валежи са заплаха за очакваната реколта, което в комбинация с увеличаването на населението би означавало "значителни предизвикателства за продоволствената сигурност на уязвимите бедни страни".

Последните данни на СМО показват, че моделът на затопляне става все по-силен, предупреди Кийт Шийн, професор по метеорология и климатични науки в Университета в Рединг. "Всяко от последните четири десетилетия е било с 0,1 до 0,2С по-топло от десетилетието преди. Нивата на въглероден диоксид продължават непрестанното си покачване и нивата на метан нарастват много по-бързо, отколкото през предходното десетилетие. Ако нещата не започнат да се променят значително, ще бъде по-трудно и по-трудно да се изпълнят целите на Парижкото споразумение."

"Това [покачване на температурата] не означава просто по-топло лято, а означава увеличена честота на екстремните метеорологични условия в световен мащаб - суши, горещи вълни, наводнения и промяна в честотата и интензивността на тропическите циклони.", обясни Грант Алън, професор по атмосфера на физика в Манчестърския университет. "Тези въздействия са реални и се случват сега и оказват огромен натиск върху общностите и държавите - казано по-просто, тези въздействия създават по-нестабилен свят и вече оказват дълбоко въздействие върху нашите екосистеми и биоразнообразието."

11 000 учени призовават за действие: Светът живее в "извънредно положение" заради климата (ВИДЕО)

Светът е изправен пред "климатична криза", а всички нас ни чакат "неподозирани страдания (untold suffering)", ако не се предприемат спе...

Ето някои от констатациите на доклада:

** Средните температури за петте години (2015-2019) и 10-те години (2010-2019) са почти сигурно най-високите до момента.

** 2019 г. е втората или третата най-топла година.

** Морската вода е с 26 процента по-кисела, отколкото в началото на индустриалната ера, което разграждаморските екосистеми.

** Арктическият морски лед достига рекордно ниски нива през септември и октомври, а Антарктида също отчита рекордно нисък лед няколко пъти тази година.

Юни 2019 година - най-горещият юни, който светът е виждал

Юни 2019 година е най-горещият юни, откакто има измерване на температурите, съобщи американската агенция по океаните и атмосферата (NO...

** Промените в климата са ключов двигател за скорошното покачване на глада в световен мащаб след десетилетие на постоянен спад, като през 2018 г. от глад страдат повече от 820 милиона души.

** Бедствията са довели до изселването на милиони хора тази година и са засегнали моделите на валежи от Индия до Северна Русия и централните Съединени щати и много други региони.

Докладът също така отбелязва, че покачването на температурите на морето, известни като „морски топлинни вълни“, които опустошават подводния живот, са станали по-чести.

В доклада се казва, че концентрацията на CO2 в атмосферата е достигнала рекордно ниво от 407,8 части на милион през 2018 г. и продължава да се повишава през 2019.

Откривайки срещата на върха за климата в понеделник, генералният секретар на ООН Антонио Гутериш предупреди, че 400 части на милион някога е било смятано за „немислима“ преломна точка.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
  • Октомври 1 Октомври преди 1 месец Профил на трол?
    Отново се връщаме към най главното. Глобалните/македонизми/ отровили човечеството във всяка една област. И сега Глобално затопляне. Първо Планетата е Живо същество от ранг невъобразим за нас и е повече от пародийно как ние бълхите ще спасяваме човека. А , Слънцето е още по Висше същество. ЧИСТА ИНФОРМАЦИЯ/ЕНЕРГИЯ/ Трето Пътят на Капитализма ТИКА тази пропаднала , изостанала и все по такава агресив виж още ›› на цивилизация право към Вселенското бунище. Да и аз съм част и тежко , но ФАКТИТЕ СА СИ ФАКТИ. И така оказва , че там ни е мястото. Можем ли да обърнем нещата. Рационално НЕ. Остава само надеждата , но тя е в ирационала.