X
 
 

ООН: Човечеството е във война с планетата

2002 2
ООН: Човечеството е във война с планетата
Снимка: Getty Images/Guliver
Унищожителното въздействие на глобалното затопляне, което заплашва човечеството, е ответен удар от природата, която е застрашена. Това заяви преди Международната конференция за климата в Мадрид генералният секретар на ООН Антонио Гутериш, цитиран от агенция France Presse.

„В продължение на десетилетия човечеството е във война с планетата и сега планетата отвръща на удара”, каза той, отчитайки "крайно неадекватните" усилия на големите световни икономики за ограничаване на въглеродните емисии.

"Трябва да спрем войната срещу природата и науката ни казва, че можем да го направим", отбеляза Гутериш, пише още БГНЕС.

Той спомена доклад на ООН, който ще бъде публикуван след няколко дни, потвърждаващ, че последните пет години са най-топлите, откакто се води подобна статистика. Става ясно, че 2019 г. вероятно ще бъде втората най-гореща в историята.

"Бедствията, свързани с климата, стават все по-чести, по-смъртоносни, по-разрушителни", подчерта още Антонио Гутериш. Всяка година замърсяването на въздуха, свързано с изменението на климата, убива седем милиона души, отбеляза Гутериш и добави, че човешкото здраве и продоволствената сигурност са поставени в риск.

Коментарите на генералния секретар на ООН бяха ясно насочени към шепата страни, отговорни за повече от половината от глобалните емисии на парникови газове.

Припомняме, че президентът Доналд Тръмп даде ход на процес, който ще накара САЩ да се оттеглят от Парижкото споразумение за климата до края на годината, а други големи замърсители - Китай, Индия, Русия и Бразилия - дадоха неохотни индикации, че ще се задълбочат своите ангажименти.

Гутериш заяви, че Европейският съюз има конструктивна роля, посочвайки, че 28-членният блок може да поведе света към глобална икономика с нулево замърсяване до 2050 г.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
  • Анонимен 2 Анонимен преди 1 седмица Профил на трол?
    "да поведе света към глобална икономика с нулево замърсяване" Фалишива новина. Не става дума за нулево замърсяване а за нулеви емисси от въглероден двуокис. Въглеродния двуокис не е замърсяване. Въглеродния двуокис не само че не е вреден а е полезен. Не просто е полезен а е ЖИЗНЕНОВАЖЕН за всички многоклетъчни растения и животни на планетата. Без въглероден двуокис в атмосферата не може портича виж още ›› фотосинтезата и съответно растенията не могат да произвеждат органични вещества и да отделят кислород. Всеки въглероден атом в тялото на всяко многоклетъчно животно и ратение на планетата идва от въглеродния двуокис, а също и всяка кислородна молекула в атмосферата идва от въглеродния двуокис.
  • Анонимен 1 Анонимен преди 1 седмица Профил на трол?
    Глупости на търкалета. Всичките им климатични модели на ООН-то са тотален провал. Нямат нито едно точно предвиждане и освен това отричат доказани научни факти, като слънчевите цикли и факта че въглеродния двуокис е жизненоважен за растенията.
Седмичен хороскоп за 16-22 декември
Седмичен хороскоп за 16-22 декември

Овен Тази седмица започнете на чисто. Идва края на годината и е добре да се отървете от някои неща, като съжалението, желанието за мъст, обвиненията...