X
 
 

Думата на годината според Оксфордския речник е свързана с климата

1156 0
Думата на годината според Оксфордския речник е свързана с климата
Снимка: Getty Images
Думата на 2019 г., според Оксфордския речник, е изразът climate emergency, което на български език няма абсолютно точен преглед, но означава спешно положение с климата.

В речника изразът е обяснен като "ситуация, изискваща спешни действия за спиране на климатичните промени и предотвратяване на потенциално необратими щети върху околната среда в резултат на това", предаде БГНЕС. Този израз беше избран поради растящия интерес към темата в обществото и тревогата на хората за климатичните проблеми през 2019 година.

Премиерът на Австралия отрича пожарите в страната да са следствие и от климатичните промени

На фона на големите горски пожари, премиерът на Австралия Скот Морисън каза, че страната може да увеличи емисиите на въглероден диоксид...

Изразът е бил използван 100 пъти по-активно тази година, отколкото през предишната. Според авторите на речника хората започват да използват думи по климатични теми по-често. Краткият списък включва изразите "климатични действия", "климатична криза", "свързана с климата тревожност" (екотревожност).

Миналата година за думата на годината беше избрано прилагателното "токсичен" (toxic). Авторите приписват популярността на думата на ситуацията около случая "Скрипал", както и на дейностите на движението #MeToo.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
Дневен хороскоп за 9 декември
Дневен хороскоп за 9 декември

Овен Този понеделник не бъдете прекалено претенциозни към останалите. Сега може да изиграете картите си добре, но не очаквайте същото от останалите.  Телец Днес...