X
 
 

Ядреното оръжие и ураганите - защо не може да се получи

2295 3
Ядреното оръжие и ураганите - защо не може да се получи
Снимка: Getty Images/Guliver
Американският президент Доналд Тръмп често попада в информационния поток заради екстравагантни изказвания и идеи, а някои от пиперливите си идеи тръгва да превръща и в реалност. Една от последните, която защитава и всъщност не е негова, е използването на ядрено оръжие срещу урагани. Тръмп всъщност засега говори за това като възможност, макар че официално отрича, и иска да знае повече, но учени са категорични, че няма как такава идея да бъде приложена на практика.

Националната агенция на океанските и атмосферни изследвания (НАОА) каза, че "резултатите от подобно нещо биха били опустошителни". От НАОА заявиха, че взривяването на атомна бомба в окото на бурята, "вероятно дори няма да промени пътя ѝ". Същевременно, радиацията щяла да бъде разнесена от ветровете и да зарази сушата.

Тръмп с налудничава идея - да се ползва ядрено оръжие срещу урагани

Президентът на САЩ Доналд Тръмп предложи ураганите да бъдат атакувани с ядрени бомби, преди да опустошат територии в Съединените щати, ...

Според НАОА, основното предизвикателство е количеството енергия, която е необходима, за да се промени посоката на един ураган. Топлината, излъчвана от средно голяма буря от този вид била равна на взривяването на 10-мегатонна атомна бомба всеки 20 минути.

Въпреки, че механичната енергия на атомната бомба е близка до тази на урагана, фокусирането дори на половината от нея върху едно място в средата на океана би било почти невъзможна задача.

"Атакуването на слаби тропически депресии, преди да са имали шанса да прераснат в урагани, също не е обещаваща тактика. Около 80 такива депресии се формират всяка година. Типично от тях виждаме 5 да прерастват в урагани. Няма как да се предскаже предварително коя ще се превърне в ураган", казват от НАОА.

Идеята да бъде атакуван ураган с ядрено оръжие не е нова и не на Доналд Тръмп. През 50-те години на XX век американски учен предложил да се проведе такава атака. Според Шарън Скуасони, професор в университета "Джордж Вашингтон", бомбардирането на урагани е част от списък, съставен през 50-те, когато ядреното оръжие е било новост. Списъкът бил разработен от правителството и включвал "фантастични и леко налудничави идеи", казва Скуасони.

Продължават да се увеличават жертвите на урагана "Майкъл"

Броят на загиналите заради урагана "Майкъл" се е увеличил, съобщават американски медии, цитирани от БГНЕС. Според цитирани данни общия...

В следващите близо 20 години, САЩ взривили 31 атомни бомби в 27 теста, за да проверят дали ядреното оръжие може да се използва за копаене на канали, създаване на мини за добив на ценни суровини или изкуствено създаване на пристанища. След като опасностите от радиацията станали по-ясни, идеите били изоставени.

Сезонът на ураганите в Атлантическия океан е от началото на юни до края на ноември. Пикът му е през септември, когато водата е най-топла. Експертите очакват 2019 година да е по-тежка от обичайното, като предвиждат формирането на 5 до 9 урагана, като 2 до 4 от тях ще бъдат много големи. Досега през 2019 година в Атлантическия океан се формираха 4 бури, които бяха достатъчно мощни, че да получат имена.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
 • Октомври 1 Октомври преди 5 месеца Профил на трол?
  Да убиеш хлебарките в дома си като го надводниш с радиоактивна вода. И то няма да убиеш всичките като ги наводниш , зашото една част ще се спаси по тунелите дето водят до другият апартамент. или в обшите части и най вероятно тези пътища се разширяват и водят и до мазето. Едно към Едно. Сега Президента Тръмп иска да си мери със... Земята вече ДОРИ.
 • Анонимен 1.1 Анонимен преди 5 месеца Профил на трол?
  Но ,НЕ ми се ВЯРВА да успее. И така имаме картина Сащ бомби Карибско море и Мексиксанският залив с Ядрено оръжие и в този момент ЖЪЛТИЯТ КАМЪК разположен в 5 техни Щата то няма да е класически гърмеж както при другите океани ама Ефектът ЩЕ Е ОПУСТОШИТЕЛЕН и то не само за Сащ/Канада. Такова Събитие е в СЪСТОЯНИЕ да събуди и Витоша.
  : 1 !
 • Анонимен 1.2 Анонимен преди 5 месеца Профил на трол?
  Може би начинът е в неутрализирането на процесите водещи до въззникването на Ураганите. А , това се постига с технология която Сащ НЯМАТ както и НИкой друг Я няма. Овладяването на Непроявената Енергия , която е около нас и в нас. Манипулирането на Гравитацията. Сивите тази технология не я дават.
  : 1 !
Последно в Актуално