Ядреното оръжие и ураганите - защо не може да се получи

3058
Ядреното оръжие и ураганите - защо не може да се получи
Снимка: Getty Images/Guliver

Американският президент Доналд Тръмп често попада в информационния поток заради екстравагантни изказвания и идеи, а някои от пиперливите си идеи тръгва да превръща и в реалност. Една от последните, която защитава и всъщност не е негова, е използването на ядрено оръжие срещу урагани. Тръмп всъщност засега говори за това като възможност, макар че официално отрича, и иска да знае повече, но учени са категорични, че няма как такава идея да бъде приложена на практика.

Националната агенция на океанските и атмосферни изследвания (НАОА) каза, че "резултатите от подобно нещо биха били опустошителни". От НАОА заявиха, че взривяването на атомна бомба в окото на бурята, "вероятно дори няма да промени пътя ѝ". Същевременно, радиацията щяла да бъде разнесена от ветровете и да зарази сушата.

Тръмп с налудничава идея - да се ползва ядрено оръжие срещу урагани

Президентът на САЩ Доналд Тръмп предложи ураганите да бъдат атакувани с ядрени бомби, преди да опустошат територии в Съединените щати, ...

Според НАОА, основното предизвикателство е количеството енергия, която е необходима, за да се промени посоката на един ураган. Топлината, излъчвана от средно голяма буря от този вид била равна на взривяването на 10-мегатонна атомна бомба всеки 20 минути.

Въпреки, че механичната енергия на атомната бомба е близка до тази на урагана, фокусирането дори на половината от нея върху едно място в средата на океана би било почти невъзможна задача.

"Атакуването на слаби тропически депресии, преди да са имали шанса да прераснат в урагани, също не е обещаваща тактика. Около 80 такива депресии се формират всяка година. Типично от тях виждаме 5 да прерастват в урагани. Няма как да се предскаже предварително коя ще се превърне в ураган", казват от НАОА.

Идеята да бъде атакуван ураган с ядрено оръжие не е нова и не на Доналд Тръмп. През 50-те години на XX век американски учен предложил да се проведе такава атака. Според Шарън Скуасони, професор в университета "Джордж Вашингтон", бомбардирането на урагани е част от списък, съставен през 50-те, когато ядреното оръжие е било новост. Списъкът бил разработен от правителството и включвал "фантастични и леко налудничави идеи", казва Скуасони.

Продължават да се увеличават жертвите на урагана "Майкъл"

Броят на загиналите заради урагана "Майкъл" се е увеличил, съобщават американски медии, цитирани от БГНЕС. Според цитирани данни общия...

В следващите близо 20 години, САЩ взривили 31 атомни бомби в 27 теста, за да проверят дали ядреното оръжие може да се използва за копаене на канали, създаване на мини за добив на ценни суровини или изкуствено създаване на пристанища. След като опасностите от радиацията станали по-ясни, идеите били изоставени.

Сезонът на ураганите в Атлантическия океан е от началото на юни до края на ноември. Пикът му е през септември, когато водата е най-топла. Експертите очакват 2019 година да е по-тежка от обичайното, като предвиждат формирането на 5 до 9 урагана, като 2 до 4 от тях ще бъдат много големи. Досега през 2019 година в Атлантическия океан се формираха 4 бури, които бяха достатъчно мощни, че да получат имена.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КЛИМАТ:

Коя страна може да се похвали с най-голямата геотермална система в Европа?

Климатичните разходи заплашват да доведат редица развиващи се държави до фалит

Светът бележи пореден рекордно горещ месец през март

Как сушата в Панамския канал може да застраши глобалната верига на доставки?

Едва 57 производители са отговорни за по-голямата част от въглеродните емисии

Как изменението на климата заплашва да унищожи британската бира?

Отбелязваме "Часът на Земята"

Световен ден на метеорологията

По повод Световния ден на водата: ООН с тъжна статистика

5 пъти по-голям от Париж: Милиардер строи най-големия парк за чиста енергия в света

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com