Каква е ролята на градските дървета в контекста на климатичните промени

2371
Каква е ролята на градските дървета в контекста на климатичните промени
Снимка: iStock

Климатичните промени, горещите вълни, които все по-често се наблюдават в градовете, не са просто проблем на науката - те са пряко свързани с живота на хората, тъй като водят до повишаването на смъртността. Само през лятото на 2022 г. най-малко 20 хил. души са загинали заради при последните горещи вълни в Европа и повечето от тези смъртни случаи са в градовете. Неутешителните прогнози са, че ако затоплянето продължи смъртността може да се увеличи с 90 хил. души годишно само в Европейския съюз. Тези данни изнесе преподавателят по специалност „Дендрология“ в Лесотехническия университет в София, доц. д-р Момчил Панайотов в рамките на събитието, организирано от Климатека, "Защо градовете трябва да “дишат” и ролята на градските дървета в контекста на климатичните промени".

ОЩЕ: Какво е градски остров на топлина и как влияе на хората? (СНИМКИ)

Част от факторите, които влияят на острова на топлина са: 

  • множество сгради,
  • пътни платна,
  • автомобилен трафик,
  • намаляване на проветривостта,
  • работа на различни инсталации.

Островът на топлина засилва ефектите на горещите вълни, които са особено опасни за хората.

Ето защо от особена важност е създаването и поддържането на добро озеленяване с високи дървета е сред най-ефикасните и бюджетни методи за намаляване на негативните ефекти на прегряването в градовете.

Снимка: istock

Директните ползи от дърветата в градска среда са:

 

  • Директно охлаждане чрез засенчване;
  • Намаляване разходи за охлаждане на сгради;
  • Пречистване на въздуха;
  • Намаляване на праховото замърсяване;
  • Усвояване и дългосрочно съхраняване на въглерод;
  • Естетически ефекти и положителни емоции;
  •  Цялостно подобряване на средата и качеството на живот.

Колко струват дърветата?

Съгласно Наредбата за изграждане, поддържане и опазване на зелената система на Столична община остойностяването на едно дърво по размер на обезщетенията за причинени щети в момента  между 80 – 300 лв. След направени предложения се планира сумата да бъде между 500–4000 лв. (в изключителни случаи до 10 000 лв.). Но дали 2000–3000 лв. са достатъчни за едно голямо дърво, което се е развивало 30–40 г.?

Бъдещият климат и градските дървета

Според учените прогнозите за влошаване на климатичната обстановка са в няколко аспекта: очакват се цялостно по-високи температури, както и по-чести и по-продължителни горещи вълни. Това от своя страна ще доведе до засушавания през летния и есенния сезон и интензивни бури (силни ветрове и поройни извалявания, често с градушки), на които сме свидетели и в момента. По този начин дърветата, особено младите, се очаква да изпитват много по-голям стрес, а това ще ги направи по-уязвими на патогенни атаки и логично ще доведе до увеличение на смъртността и съкращаване на жизнения период на по-чувствителните видове.

Всичко това ще доведе до значителни разходи за подмяна на дървета и частична подмяна на състава, както и повече разходи за поддържащи мероприятия.

Основните проблеми на дърветата в градската среда са  тяхното развитие в неблагоприятна обстановка, силно намалено пространство за развитие на корените, честа липса на истинска почва, пространството над корените е “запечатано” или много малко, засиленият стрес от суша, третирането със смеси с високо съдържание на соли през зимния сезон, както и неправилният избор на дървесни видове.

Един от основните проблеми са непрофесионални опити за „съкращаване на короната“. Често те са крайно закъснели, извършват се в неподходящ период и понякога от хора без необходима подготовка и професионална квалификация (арбористи). Много чести са и наранявания на стъблото при ремонтно-строителни дейности. По този начин дърветата лесно се увреждат от дървесиноразрушаващи гъби, което намалява тяхната устойчивост и съкращава значително живота им.

Снимка: istock

Налице е  цялостна липса на разбиране за значението на дърветата и правилните грижи за тях от граждани и представители на институции.

Май 2023 г. - вторият най-топъл в света, но студен за България

В глобален план месецът е на второ място в класацията за най-топъл май, отстъпвайки само пред май 2020 г. с 0,1 °C. В Канада и севе...

При някои дървета нараняванията и неправилните дейности водят до бързо загиване

Като цяло София е София е сред градовете с множество паркови пространства, но изключително наситено улично и междублоково озеленяване. Състоянието на голяма част от дърветата е влошено в резултат на наранявания и неправилни резитби. В райони с интензивно ново строителство се допусна почти пълна липса на дървета по улиците.

Зелените клинове в София

Идеята за "зелените клинове" на София датира от 1938 година и е дело на Адолф Мусман. Те трябвало да свържат централната част на града с Витоша, Люлин и Плана и да осигурят приток на свеж чист въздух.  За съжаление, идеята остава частично реализирана, а с развитието на строителството в някои райони и невъзможна за довършване.

Безспорно най-голямото богатство на столицата ни е близостта до планини с обширни гори - Витоша, Люлин, Плана, Лозенска, Стара планина, които предлагат добри възможности за отдих и спорт в естествена природна среда. Но истината е, че транспортните възможности не са достатъчно добре развити, което възпрепятства достъпа на много хора и по-интензивното използване. 

Въпреки, че са налице и множество добре развити планове и програми е видно крайно небрежно отношение към реалното състояние, особено на дърветата в уличното озеленяване, смята доц. д-р Панайотов.

Какво е градски остров на топлина и как влияе на хората? (СНИМКИ)

По последни данни, за последните 145 г. температурата в централните части на София се е повишила с приблизително 4 °C, поради нарас...

В страната ни почти всеки ремонт води до сериозно нараняване на повечето дървета. Не са осигурени елементарни мерки за опазване, до голяма степен поради липса на реално осъзнаване на значението на всяко дърво и необходимостта то да се пази. 

Продължава практиката с дърветата да се работи крайно непрофесионално. Това не се възлага на квалифицирани арбористи, не се търсят съветите на специалисти. Резултатът е драстично влошаване на състоянието и естетическата стойност на дърветата.

Поредният неработещ регистър

В регистъра на дървесните видове в София е отбелязано, че има над 5,5 милиона дървета на територията на СО и 640 000 в гр. София, но не се знае почти нищо конкретно за повечето от тях.

На база на чуждестранния опит ефективни решения биха могли да бъдат създаването на работеща нормативна система с пряко третиране на трайната дървесна растителност като основен градивен елемент на зелената система на градовете.

Тъй като много от дърветата страдат при строителни и ремонтни действия, във френския град Ница е взето следното решение на проблема - стволовете на дърветата се обграждат с дъски и отгоре се навива маркуч.

Историческо замърсяване на въздуха в Ню Йорк (ВИДЕО)

Властите в Ню Йорк призоваха хората да не излизат навън и да носят защитни маски заради рязкото влошаване на качеството на въздуха зара...

Съществуват и торби за забавено поливане на новопосадени дървета, които да ги предпазват от летните горещини.

Властите в Барселона, например са създали експертни каталози, в които са отбелязани подходящите дървесни видове, предвид различни условия, включително и с прогнозите за климатичните промени, съвместно със  специалисти с работещ кадастър.

В Ню Йорк работи публичен регистър на трайната дървесна растителност, съдържащ подробна информация за всяко дърво. Местните власти работят тясно със съответните специалисти, което води до взимането на качествени решения трябва да става от обучени за целта експерти.

Дърветата в градовете ни носят значителни ползи, но те не се осъзнават от повечето жители и служители на администрацията. Големите градове в България имат добро наследство, но то е неразбрано и пренебрегнато. Дърветата в градовете на България се намират под значителен стрес и небрежното отношение и неправилните действия влошават състоянието им и съкращават живота им.

По думите на доц. д-р Момчил Панайотов има прости и бюджетни решения, които може да подобрят състоянието на дърветата, но рядко ги виждаме приложени на практика и е настъпило време да бъде изискано по-професионално отношение към дърветата в градовете.

Май 2023 г. - вторият най-топъл в света, но студен за България

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КЛИМАТ:

Може ли завод в океана за улавяне на въглерод да помогне за спасяването на света?

Ел Ниньо ще се обърне в Ла Ниня. Тази година може да се окаже най-горещата в историята

Следата "Ковачки": "Топлофикация София" е можела да спести 200 млн. лв. за 6 години

Работниците по света са все по-застрашени заради климатичните промени

Учени разкриха механизма за покачването на морското ниво

Мащабна акция разкри чудовищно изсичане на гори в Индонезия, Малайзия и Нова Гвинея

Коя страна може да се похвали с най-голямата геотермална система в Европа?

Климатичните разходи заплашват да доведат редица развиващи се държави до фалит

Светът бележи пореден рекордно горещ месец през март

Как сушата в Панамския канал може да застраши глобалната верига на доставки?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com