Продължителността на денонощието ще расте

15119
Продължителността на денонощието ще расте

Учени от Харвардския университет са изяснили, че продължителността на деня на Земята постепенно се увеличава. Това се случва поради топенето на ледниците, които забавят въртенето на планетата, съобщава РИА Новости.

Резултатите от изследването са публикувани в сп. Science Advances.

Топенето на ледовете увеличава отровния живак в Арктика

Северните руски реки се оказаха основен "доставчик" на живак в Северния ледовит океан - те интензивно поемат съединенията на този ток...

Учените са установили как съкращаването на площта на ледниците влияе върху скоростта на въртене и наклона на оста на Земята.

Според тях за последния век продължителността на деня се е увеличила с милисекунда. Както прогнозират изследователите, този процес ще се ускори и към края на XXI продължителността на денонощието ще се увеличи с пет милисекунди.

Освен това засилващото се топене на ледниците, което се случва поради затоплянето на климата, изменя земната ос – към края на авека тя ще се измести със сантиметър от Северния полюс.

Пак заради нарастващото топене на ледниците увеличаващите се обеми вода и тяхното изместване към екватора ще накарат Земята да забави своето въртене.

Ледниците на Антарктика се топят три пъти по-бързо

Топенето на ледниците в района на Антарктика протича с три пъти по-бързи темпове през последното десетилетие, установи проучване, цитир...

Учените смятат, че са успели да внесат корекции в "загадката" на американския океанограф Уолтър Манк, който твърдял, че през ХХ век нивото на Световния океан ще се повишава с 2 милиметра годишно, но това не се отразило по никакъв начин на скоростта на въртене на планетата.

Според изследователите от Харвард техният колега е увеличил показателите и всъщност морското равнище се е увеличавало не с 2 милиметра, а с около 1-1,5 мм.

По-рано Междуправителствената комисия по измененията на климата (IPCC) съобщи, че нивото на Световния океан ще не повишава с почти 3 милиметра годишно, а топенето на ледниците може да се засили според прогнозите с 15%.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com