Ледовете на Антарктида може да изчезнат за по-малко от 100 години

18946
Ледовете на Антарктида може да изчезнат за по-малко от 100 години
Снимка: Thinkstock

Ледовете на Антарктида може да изчезнат към 2100 година, ако темповете на топене запазят наблюдаваната днес динамика, става ясно от доклад на международна група учени, публикуван в изданието Nature Geoscience.

Изследвайки динамиката на повишение на температурите и топенето на ледниците в последните няколко десетилетия, учените стигнали до извода, че към 2050 г. топенето на ледовете на повърхността на Антарктида ще стане два пъти по-интензивно.

Ледените щитове може да устоят пред глобалното затопляне

Изследователи твърдят, че ледените щитове на Земята ще пострадат от повишението на температурите доста по-малко, отколкото се смяташе п...

След 2050 г. поради повишението на средната температурата на въздуха и подводните течения в океана, които подкопават ледника отдолу, ще стане по-вероятно разрушаването на ледника, което може да се случи не по-късно от 2100 година.

Това неизбежно ще доведе до покачване на равнището на океана, а то на свой ред може да предизвика заливане на територии от сушата, населени с хора.

Както твърдят учените, вземането на мерки по защита на околната среда може да помогне да се вземе под контрол топенето на ледниците още към 2050 година.

Изследването е проведено от учени от Океанографския институт Уудс Хол (Масачузетс, САЩ), университета на Утрехт (Нидерландия) и Метеорологичния институт на Кралство Нидерландия с подкрепата на НАСА, които осигурявали наблюдение на ледниците със своите спътници, допълва РИА Новости.

Глобалното затопляне може да промени САЩ до неузнаваемост

Глобалното изменение на климата в близкото столетие ще доведе до сериозни природни катаклизми на територията на САЩ, съобщава ТАСС, кат...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com