Топенето на ледената покривка в западната част на Антарктида е по-голямо, отколкото се смяташе

194082
 Топенето на ледената покривка в западната част на Антарктида е по-голямо, отколкото се смяташе
Снимка: Thinkstock

Ледената покривка в западната част на Антарктида се топи с по-бързи темпове в сравнение с данните от наблюденията до 2010 г., сочат резултатите от изследване на Европейската космическа агенция (ЕКА), цитирани от Франс прес.

Ледената покривка в този район губи 150 куб.км лед годишно, т.е. значително по-голямо количество лед в сравнение с данните от предишни измервания, се казва в комюнике на ЕКА.

Нов рекорд - 93,2 градуса под нулата в Източна Антарктида

Температурите в Източна Антарктида бяха обявени за рекордно ниски, след като достигнаха до 93,2 градуса под нулата. Според данни от с...

На базата на тригодишни наблюдения със спътника "Криосат", ЕКА отбелязва, че "приносът" от топенето на ледената покривка в западната част на Антарктида за покачването на световното ниво на моретата е с 15 на сто по-голям в сравнение с предишните преценки за периода 2005 - 2010 г.

Координаторът на изследването Андрю Шепърд от университета на Лийдс, Англия, все пак смята, че по-голямото отстъпление на леда може да се дължи както на ускореното му топене, така и на по-прецизните измервания, извършени от спътника "Криосат".

"Криосат" ни позволява да наблюдаваме крайбрежни райони и райони с голяма надморска височина, които не бяха в обсега на предишните уреди за наблюдение, поясни Шепърд.

Топенето на ледената покривка в Антарктида и Гренландия се следи от учените заради влиянието му върху морското ниво. Резултатите от изследването бяха представени на конференция на Американския геофизически съюз в Сан Франциско.

(БТА)

Руски учени опровергаха информацията за най-ниската измерена температура

Руски учени - полярници опровергаха информацията за нов температурен рекорд на Земята. Според тях най-ниската температура от минус 91,2...

 

 

 

 

Регистрираха най-ниската температура на земната повърхност - минус 91,2 °C

Най-ниската температура на повърхността на Земята - минус 91,2 градуса по Целзий, е била регистрирана от учени в Антарктида, в района н...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com