Д-р Колевски: „Александровска“ е единствената болница, в която изследваме чревния микробиом

10306
Д-р Колевски: „Александровска“ е единствената болница, в която изследваме чревния микробиом
Снимка: Клуб здраве

„Всички здравословни проблеми тръгват от червата”. Преди хиляди години бащата на медицината Хипократ е стигнал до извода, така верен и днес.

През 1886 година австрийско-немският педиатър Теодор Ешерих открива наличието на бактерия в стомаха на дечица, които са имали диария. Както можете да се досетите, става дума за наречената на него Escherichia coli.  Това откритие е революционно и поставя началото на определянето на редица други микроорганизми, които живеят в тялото ни. Някои – полезни, други - не съвсем. Така се стига и до сензационното откритие, че именно тези малки микроскопични микроорганизми съставляват над 90% от клетките в нашето тяло, както и формират генетиката ни. За да може днес да стигнем до определението:  „Представете си микробния "свят" като милиарди вселени, всяка от които е съставена от хиляди или милиони галактики и ще имате някаква представа за мащаба на предизвикателството на микробната екология“ (Къртис, 2007 г., стр. 1).

Гостът на Радина Василева днес - началникът на Лабораторията по микробиология в „Александровска“ болница д-р Александър Колевски споделя, че чревният микробиом е свързан с почти всичко, което се случва в човешкия организъм. Чрез генетичния метод той и колегите му от лабораторията отриват основните родове микроорганизми, които живеят в червата на пациента им, както и какви са техните съотношения. Ако има нарушение в тях се провежда консултация, препоръчва се конкретна диета и задължително - консултация с диетолог. При необходимост д-р Колевски насочва пациента и към гастроентеролог или коремен хирург. „Нашите резултати не са от 2 реда, както повечето лабораторни резултати, а са по 7-8 до 10 страници. Представете си бактериални клетки, които отделят метаболитни продукти в следствие на храненето си, които навлизат в човешкото кръвообращение. В следствие на това в 1  грам фекална маса се съдържат 1 00000000000 бактерии. Отделянето на тези метаболити влияе на почти всяко нещо в тялото ни“. А за пример посочва научен труд, публикуван в Nature – едно от най-старите, популярни и авторитетни научни списания в света, според който след първи триместър на бременноста по фекалната проба може да се установи рискът от прееклампсия или пренатален диабет.

Какво още - вижте целия разговор тук:

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com