Какво да правим, ако детето е злоядо

3961
Какво да правим, ако детето е злоядо
Снимка: Клуб здраве

Един от често срещаните проблеми, с които родителите се сбъскват при отглеждането на детето, е злоядството. Какво да правим, ако малчуганът отказва да похапва така важните месо, мляко или плодове и зеленчуци, или просто предпочита храната в детската градина, но не и тази у дома в следващите минути разяснява консултантът по кърмене Ася Демирева.

Още в началото на разговора й с Радина Василева тя прави важното уточнение какво всъщност влиза в определението „злоядство“ – „Злояд човек не е този, който не си изяжда всичко. Всичко стартира с отношението към храната. Ако започнем с отношението на бебетата към нея, трябва да кажем, че и те отказват да ядат понякога. Хубаво е да осъзнаем, че не майката храни детето, а че детето се храни. И когато поставим така нещата, изведнъж майката не е нещастната жена, която не успява да осигури необходимото на детето си, а че този човек нкъщност има право на отказ, защото е човек, който днес не желае да яде или не желае храната си в този вид. Защото, когато едно бебе стане на няколко месеца, то започва да обръща внимание на заобикалящия го свят, който е пърстър, чуден и интересен. И когато смята, че е времето да го опознава и да се забавлява, е нормално да откаже да яде. Ще дам и прост пример – представете си, че се намирате на марокански пазар и искате да видите всичко, което има на него. И точно в този момент някой ви дърпа в една тъмна стая и ви казва, че трябва да ядете и докато не си изядете всичко, няма да се върнете на пазара… горе-долу това се случва и с бебето“.

Ася Демирева успокоява дамите, които се притесняват, че малкото им „ще умре от глад“ като посочва, че „всяко едно от тях има страхотна програма за оцеляване и то няма да спре да яде“.

И съветва да се замислим как всъщност изглежда храната, която поднасяме, вкусна ли е изобщо. Защото между 2 и 4 годинки малчуганите започват активно да избират какво да похапват и тогава идва масово срещаният проблем на майките – как да сготвят като в детската градина, където детето им си изяжда всичко, но не и у дома. „Нормално е децата да си подбират храната. Но има и такива, които наистина са злояди и тук говорим за подрастващи, които консумират само 3 храни, или ястия само в определена форма, или само в определен цвят и тогава иде реч за истински проблем“. В тези случаи Ася Демирева съветва да се потърси помощ от психолог, логопед, хранителен терапевт и ерготерапевт, ако детето е на 2 годинки, но още няма развити моторни умения да работи с прибори.

От ранна възраст трябва да се проследяват нивата на желязо в организма на детето, както и ключови вещества и витамини, категорична е тя. Кои са те, както и какво още съветва Ася Демирева зрителите на „Club здраве“ вижте във видеото тук:

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com