Кои са основните врагове на имунната защита и как емоциите й влияят

5253
Кои са основните врагове на имунната защита и как емоциите й влияят
Снимка: Клуб здраве

Макар най-кратък за годината, февруари е един от най-болните месеци, през които грип, вируси, настинки, Ковид 19 и какво ли още не, играят бурен танц, в който повличат мнозина. Затова в следващите  минути от предаването ни „Club здраве” разглеждаме една много интересна тема - как бихме могли да събудим спящия великан в себе си, да подсилим имунната си защита и да бъдем по-здрави и устойчиви.

За целта водещата Радина Василева разговаря с д-р Даниела Карабелова, която прилага холистичен подход в лечението на своите малки и големи пациенти, използвайки различни природни ресурси, източни техники и терапии.

По думите й колкото и банално да звучи, всичко опира до добрите стари препоръки на педиатрите и бабите ни за здравословен начин на живот, качествена храна и закаляване. „Хроничните възпаления в организма продължават да бъдат най-големите ни врагове. Да не забравяме и че честата уптреба на антибиотици се отразява много неблагоприятно върху имунитета ни”, уточнява д-р Карабелова.

По отношение на храните тя цитира швейцарски скорошни проучвания, които показват, че витамините и минералите в ежедневните храни, които приемаме, са намалели драстично. Така например през 1985 година вит. В6 в бананите е бил 330 милиграма, а днес е едва 18 милиграма. Калцият, за който смятаме, че изобилства в броколите, през същата година е бил 103 милиграма, докато през 2003 година е четири пъти по-малко – едва 28 милиграма. И още - ако преди една малка купичка ягоди ни е осигурявала необходимата дневна доза вит. С, то сега трябва да изядем килограм, ако искаме да си го набавим в същото количество...

Д-р Карабелова не пропуска да отбележи и ролята на стреса: „Всички знаем, че когато сме много стресирани или непосредствено след преживяно голямо емоционално напрежение, се разболяваме и това не е случайно”.

За това как точно същото влияе на физиологичните процеси в тялото ни, как да преборим ефективно болестите, които могат да ни изненадат този сезон и как можем да подсилим значително имунния отговор на организма си д-р Карабелова ще разясни подробно на еднодневен семинар този месец. Преди това обаче сподели част от съветите си по тези теми специално за здрителите на „Club здраве”. Вижте ги в следващото видео:

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com