Проф. д-р Кескин за модерните методи при лечение рак на гърдата

3297
Проф. д-р Кескин за модерните методи при лечение рак на гърдата
Снимка: Клуб здраве

Ракът на гърдата представлява 33% от раковите заболявания при жените като имено той е номер едно по честота от всички видове карциноми сред нежния пол. Днес 1 от 8 дами живее с риск от рак на гърдата през целия си живот.

Въпреки че причината за това коварно заболяване не е точно дефинирана, могат да бъдат споменати много фактори като наследственост, диета, социално-икономически статус, менструален статус, раждания, противозачатъчни медикаменти. Честотата му се увеличава с възрастта, като най-често засяга хората между 50 и 70 години и рискът от него се увеличава, когато има фамилна обремененост. Така например ако майка или сестра имат рак на гърдата, рискът от него напред в поколението се увеличава трикратно. Поради тази причина хората с фамилна обремененост за рак на гърдата трябва да ходят по-често на проифилактични прегледи, особено след навършване на 40-годишна възраст.

Особено внимание следва да имат и тези, при които са налични мутации в гените BRCA1 и BRCA2, поради високия риск от развитие както на рак на гърдата, така и на яйчниците.

Засилено внимание и скрининг следва да провеждат и дамите, използващи хормонални медикаменти за повече от 5 години по време на менопаузата, тъй като това също е един от факторите, които увеличават риска от развитие на рак на гърдата.

Най-важното при него е да се диагностицира преди да се разпространи в други органи чрез кръвта и лимфата, за да може шансът за напълно излекуване да е максимален. Добрата новина е, че през последните 20 години е постигнат голям напредък в това отношение, за да може днес да разполагаме с различни видове терапии като таргетна, имунотерапия, лъчетерапия, приложение на т.нар умни лекарства. Благодарение на всичко това степента на излекуване при ранна диагностика е много висока.

В следващите минути по темата Радина Василева разговаря с медикалния онколог проф. Серкан Кескин, който ръководи Отделението по медицинска онкология в болница „Мемориал Шишли“ в Истанбул, но идва и в България, за да консултира болните, които имат нужда от неговото експертно мнение. 

Ето как можете да запишете час за консултация с проф. Кескин:

- чрез обаждане на тел. 0888246888

- чрез съобщение по Viber и/или WatsАpp на тел. 0888246888

Пътят на един медикален онколог

В най-новия епизод на предаването „Club Здраве” имаме привилегията да разговаряме с един световнопризнат специалист, при ко...

- по ел. поща - memorialbg@abv.bg


Кои са най-често срещаните оплаквания при рак на гърдата и защо всъщност болката, която притеснява повечето дами при появата си, не се счита за признак за това заболяване; с какво се характеризира всеки от стадиите му; кои са най-модерните и щадящи терапии, които професор Кескин и колегите му от „Мемориал Шишли“ прилагат и защо той сравни една ракова клетка със стая, вижте в интервюто, което даде специално за „Club здраве“ при последното си посещение в България вижте тук:

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com