За последиците от тютюнопушенето в юношеска възраст

5695
За последиците от тютюнопушенето в юношеска възраст
Снимка: Клуб здраве

Близо 18% от смъртните случаи в България са в следствие на тютюнопушене, се посочва в Здравния профил на България за 2021 г.
По данни на Световната здравна организация пък в световен мащаб същият този навик  убива един човек на всеки четири секунди и е една от най-големите заплахи за общественото здраве. Повече от 7 милиона от тези фатални случаи са резултат от директна употреба на тютюн. Стряскащо е, че жертвите на пасивното пушене, са 1,2 милиона души.

Ако погледнем положението в страната ни, то данните са повече от обезпокоителни, тъй като България е на първо място по брой пушачи в целия ЕС. И проблемът започва още от юношеска възраст. Почти всяко пето дете е настоящ пушач, като това се наблюдава най-вече сред юношите на възраст 15-19-години, над 30 на сто от които са пушачи.

В следващите минути на предаването ни „Club здраве“ Радина Василева разговаря по темата със специалистът по белодробни болести и Председател е на Националната асоциация за профилактика на белодробните болести д-р София Ангелова.

По думите й едва една трета от децата в България живеят в среда, която е БЕЗ тютюнев дим, което поражда редица проблеми. Тя изброява множество процеси, които продължават да се развиват в човешкото тяло, дори след навършване на пълнолетие, които обаче биват осуетени заради тютюнев дим. И посочва „Два, до три пъти по-често пушещите страдат от възпалителни процеси в белите дробове с последващи развития на хроничен възпалителен процес“.

За поредна година тя организира традиционния концерт „За живот без тютюнев дим“, който ще се проведе на 31 май на Стадион „Академик“ срещу Зала „Фестивална“. Събитието е с благотворителна цел – събиране на средства за храма „Свети Мина“ в Слатина. „Една кутия по-малко дарява живот на пушачите, но цената на тази кутия може да дари живот на храм Свети Мина“, призовава д-р Ангелова.

Вижте целия разговор тук:

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com