KBC: Придобиването на Райфайзенбанк България укрепва позицията ни на българския пазар

7426
KBC: Придобиването на Райфайзенбанк България укрепва позицията ни на българския пазар
Снимка: KBC

Придобиването на Райфайзенбанк България укрепва вече силната ни позиция на основния ни пазар в България. Това коментира Петър Андронов, изпълнителен директор „Международни пазари” в KBC груп, по повод обявената сделка за придобиването на 100% от акциите на Райфайзенбанк (България).

„Ние винаги сме заявявали интерес към възможности за разрастване на нашия бизнес на основните ни пазари, посредством допълване на придобивани компании, стига те да отговарят на нашите критерии и да са в унисон със стратегията ни.”, казва Андронов, съобщават от пресцентъра на KBC.

„Придобиването на Райфайзенбанк България е напълно в унисон с тази стратегия и допълнително укрепва нашата вече силна позиция на основния ни пазар в България. Тази инвестиция ни позволява да използваме част от капитала на нашата Група като инвестиционна възможност за стимулиране на франчайза, постигане на синергии и устойчиво увеличение на стойността на пазар, който Групата познава отблизо. В крайна сметка ние вярваме, че Райфайзенбанк България и заинтересованите страни на KBC ще извлекат полза от обединяването на силните ни страни.”, добавя Андронов.

Тази сутрин базираната в Белгия банка KBC (“KBC”) и базираната в Австрия Райфайзенбанк Интернешънъл (“РБИ”) постигнаха споразумение KBC да придобие 100% от акциите на Райфайзенбанк (България) ЕАД, представляващи банковата дейност в България на РБИ (“Райфайзенбанк България”).

Собственикът на ОББ сключи сделка за българския бизнес на "Райфайзенбанк"

Базираната в Белгия банка KBC (“KBC”) и базираната в Австрия Райфайзенбанк Интернешънъл (“РБИ”) постигнаха спор...

Сделката включва също така изцяло притежаваните от Райфайзенбанк България нейни дъщерни дружества Райфайзен Лизинг България, Райфайзен Асет мениджмънт (България), Райфайзен Застрахователен брокер (обслужващ лизинговите и корпоративните клиенти на Райфайзенбанк), както и Райфайзен Сървис.

Трансакцията, на обща стойност 1 млрд. 15 млн. евро в наличност отразява качеството на франчайза на Райфайзен и потенциала за постигане на синергии, пише в съобщението.

Приключването на сделката подлежи на одобрение от регулатора и се очаква да стане факт до средата на 2022 г.

Намеренията са, след одобрение от регулатора, да се пристъпи към сливане между Райфайзенбанк България и ОББ, което ще позволи на KBC да укрепи позициите си на българския банков пазар, пише в съобщението.

Прогнозното обединено дружество (Райфайзенбанк България и ОББ) ще постигне 18.2% пазарен дял по отношение на активите (спрямо 10.3% пазарен дял на ОББ), което е много близо до пазарния дял на пазарен играч номер 1 (19.8%) и на пазарен играч номер 2 (18.4%). Освен това, Обединената банка от ОББ и Райфайзенбанк България ще заеме 2-ро място по отношение на кредитите (17.0% прогнозен пазарен дял).

Какво се променя за клиентите след продажбата на Райфайзенбанк България?

Райфайзенбанк (България) ще бъде продадена като юридическо лице, като всички договорености с клиентите няма да бъдат засегнати и ще ост...

Това е втора голяма банка у  нас, която ще бъде придобита от KBC, след като в края на 2016 година KBC обяви сделка за придобиването на Обединена българска банка (ОББ) и Интерлийз от Националната банка на Гърция за общата сума от 610 милиона евро. Сделката получи зелена светлина от регулаторите и бе финализирана през месец юни 2017 година.

„Наистина се радвам за това второ придобиване в България в рамките на една година. Ние сме се позиционирали като силен пазарен играч, предоставящ пълния набор от висококачествени банкови, застрахователни услуги, услуги за управление на активи и лизинг.”, коментира Йохан Тейс, Главен изпълнителен директор на KBC Груп.

„Придобиването на Райфайзенбанк България е още едно доказателство за нашия ангажимент към българския пазар и за подкрепата ни към българската икономика. Ние сме изключително щастливи, че придобиваме един висококачествен бизнес с отлична репутация и управленски екип. Ясният фокус върху иновациите и дигитализацията, съчетани с високия рейтинг на клиентска удовлетвореност, отразява като в огледало нашата собствена стратегия “Първо по дигитален начин” и ще ни позволи да разширим още повече бизнеса си в България, като затвърдим лидерската си позиция на българския финансов пазар.”, добавя той.

„Разширяването на дейността ни в България, интегрирането на висококачествените продукти на Райфайзенбанк България, като в същото време надграждаме върху компетентността и динамичността както на ОББ, така и на ДЗИ, ще ни помогне да постигнем целите си и да си подсигурим успеха в бъдеще”, казва Питър Рубен, кънтри мениджър на KBC за България.

„Очаквам с нетърпение да приветствам с добре дошли персонала и управленския екип на Райфайзенбанк България и съм убеден, че заедно ще укрепим още повече лидерската си позиция, което ще е от полза за всички наши клиенти и други заинтересовани лица.”, добавя той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КОМПАНИИ:

Spotify отчете рекордна печалба

Домусчиеви придобиват компания с огромни имоти в Ловеч за слънчева централа

„Водоснабдителни услуги на бъдещето“ за 4 милиона жители на Големия Париж

Tesla сваля цените на автомобилите си на редица основни пазари

СофтУни с две престижни награди Forbes Business Awards

Технологичен гигант инвестира 1,5 млрд. долара в компания за изкуствен интелект в ОАЕ

Броят на извънсъдебните фалити в Русия е нараснал 5 пъти

Испания измества Великобритания като топ дестинация в Европа за инвестиции в хотели

Samsung измества Apple в доставките?

Професионалното облекло: Важен фактор за създаване на работна среда с минимален риск

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Компании