Robinhood на Владимир Тенев пострада от хакерска атака, засегнала 7 млн. потребители

5091
Robinhood на Владимир Тенев пострада от хакерска атака, засегнала 7 млн. потребители
Снимка: Getty Images

Платформата за търговия Robinhood, чийто съосновател и изпълнителен директор е българският милиардер Владимир Тенев, съобщи за изтичане на лични данни на над 7 млн. свои потребители. Това се е случило по време на пробив от 3 ноември, посочват от компанията в съобщение до медиите. Изтичането на засяга номера на банкови сметки, дебитни карти, социално-осигурителни номера, като няма „финансови загуби” за клиентите на платформата в резултат на инцидента, посочват от Robinhood.

Неоторизирана трета страна е успяла да повлияе по телефона на служител, работещ в поддръжката за клиенти, като по този начин е успяла да получи достъп до системата за поддръжка. Атакуващият е успял да вземе списък с имейлите на приблизително 5 млн. души и пълните имена на отделна група от 2 млн. души, посочват от компанията.

Източените данни на малка група от около 310 души включват лична информация, включително имена, дата на раждане, пощенски код, а за около 10 клиенти атаката е коствала „по-разширени детайли за акаунта”.

Компанията не посочва какви точно са тези детайли, но говорител на Robinhood коментира пред The Verge, че за информацията на тези 10 клиенти не включва социално-осигурителни номера, банкови сметки, номера на дебитни карти.

Говорителят не коментира дали атаката има конкретно набелязани клиенти, но добавя, че компанията е в процес на уведомяване на тези потребители, които са били засегнати от пробива.

„След усърден преглед, уведомяването на цялата общност на Robinhood за този инцидент е правилното нещо, което трябва да направиме”, казва директорът по сигурността на Robinhood Кейлъб Сима в изявление.

Данните на 1,5 милиарда потребители на Facebook се продават на черния пазар

Личните данни на 1,5 милиарда потребители на Facebook са били пуснати за продажба на черния пазар. Това съобщи интернет изданието Priva...

След като атаката е била овладяна неупълномощеното трето лице е поискало да му бъде платен откуп за източените данни, като Robinhood веднага са уведомили правоприлагащите органи. Не се посочва дали компанията е платила на хакера.

Robinhood отбелязва помощта на външната компания за сигурност Mandiant в разследването на инцидента.

Чарлз Кармакал, главен технически директор на Mandiant коментира пред The Verge, че наскоро са наблюдавали този участник в ограничен брой инциденти, свързани със сигурността, като „очакваме те да продължат и да се насочват и изнудват към други организации през следващите няколко месеца”.

Robinhood е платформа за търговия с акции и криптовалути. Нейн съосновател е българинът Владимир Тенев, който е роден в България, но израства в САЩ, където емигрират родителите му. Успехът на Robinhood превърна Тенев в милиардер, като личното му състояние надхвърля 2.3 млрд. долара, сочат данните на Forbes.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КОМПАНИИ:

След серията от инциденти: Boeing отчете загуби за стотици милиони

Spotify отчете рекордна печалба

Домусчиеви придобиват компания с огромни имоти в Ловеч за слънчева централа

„Водоснабдителни услуги на бъдещето“ за 4 милиона жители на Големия Париж

Tesla сваля цените на автомобилите си на редица основни пазари

СофтУни с две престижни награди Forbes Business Awards

Технологичен гигант инвестира 1,5 млрд. долара в компания за изкуствен интелект в ОАЕ

Броят на извънсъдебните фалити в Русия е нараснал 5 пъти

Испания измества Великобритания като топ дестинация в Европа за инвестиции в хотели

Samsung измества Apple в доставките?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Компании