Румънският финансов надзор отне лиценза на български застраховател

3707
Румънският финансов надзор отне лиценза на български застраховател
Снимка: Pixabay

Съветът на Органа за финансов надзор (ASF) на Румъния реши да отнеме лиценза за дейност на компанията "Евроинс Румъния" - водещ български застраховател в северната ни съседка. Причината са признаци на несъстоятелност, става ясно от прессъобщение на ASF, цитирано от Аджерпрес и БТА.

„Съветът реши още да отправи искане за откриване на процедура по несъстоятелност и да назначи Застрахователния гаранционен фонд (FGA) като временен администратор на компанията със задача да осигури управлението на дейността на застрахователя и да предприеме необходимите мерки за запазване на имуществото. Задълженията на ръководството на дружеството са преустановени по закон. Мандатът на Застрахователния гаранционен фонд (FGA) приключва с назначаването на съдебния ликвидатор", се казва в съобщението.

Между февруари 2020 г. и януари 2023 г. Органът за финансов надзор на Румъния, който е еквивалент на българската Комисия за финансов надзор, глоби "Евроинс" с общо над 16 милиона леи (около 6,3 млн. лв.). Става въпрос за санкции в резултат на 17 контролни действия.

Позицията на „Евроинс“, изтъкната още през февруари пред местната медия „Либертатя“, е, че в случая става дума за мащабен опит за кражба на бизнеса на компанията. Тогава се разбра, че българският холдинг "Еврохолд", който е лидер на пазара на "Гражданска отговорност" в Румъния с пазарен дял от 31% през застрахователя си "Евроинс Румъния", е проверяван от местния финансов надзор и от прокуратурата в страната. Проверката е започнала след разследване на „Либертатя“, в което се твърди, че фирмата е манипулирала данни, благодарение на което не е заделяла достатъчно резерви по застраховката във връзка със заведени съдебни дела.

"Евроинс Румъния" признава, че действително в миналото е проверявана от регулатора за неизплатени в срок обезщетения, но позицията ѝ е, че е последвала смяна на ръководството, която е изчистила проблема и е въвела прозрачност. Освен това - от "Евроинс" са категорични, че виждат неправомерен натиск и то от ръководни румънски държавни лица с цел да бъдат накарани да купят активи на предишния най-голям румънски застраховател.

"Повече от три години зам.-председателят на надзора г-н Кристиан Рошу, заедно с неговия директор Валентин Йонеску и още няколко човека, на няколко пъти се опитваха да принудят компанията ни да се слее с фалиралата румънска компания "City. Имаше предложение да закупим техния портфейл за 1 лея и да вземем всички рискове и задължения на компанията, отново предложението неформално дойде от Кристиан Рошу", обясни пред БНТ Асен Христов и добави, че след като българската компания не е проявила интерес, почнали засилени проверки на бизнеса ѝ в Румъния,

От българската КФН, цитирани от „Медиапул“ миналия месец, заявяват, че искат независима проверка на констатациите на румънските власти.

ОЩЕ: Еврохолд регистрира най-силното полугодие в своята история

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КОМПАНИИ:

Технологичен гигант инвестира 1,5 млрд. долара в компания за изкуствен интелект в ОАЕ

Броят на извънсъдебните фалити в Русия е нараснал 5 пъти

Испания измества Великобритания като топ дестинация в Европа за инвестиции в хотели

Samsung измества Apple в доставките?

Професионалното облекло: Важен фактор за създаване на работна среда с минимален риск

Главболгарстрой взе участие в Делфийски икономически форум

InterContinental Sofia влезе в престижния туристически гид "Мишлен"

Болен съм, няма акт: Глоби по договори за милиони се разминаха на "Автомагистрали"

Опасни апарати за сънна апнея на известна компания: САЩ ограничи продажбите

Какво са „държавно спонсорирани“ атаки и защо Apple премахва термина?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Компании