Тези 5 компании струват общо 10 трилиона долара

2208
Тези 5 компании струват общо 10 трилиона долара
Снимка: iStock

Клубът на компаниите с пазарна оценка от над 1 трилион долара става все по-пренаселен. Microsoft изпревари Apple по цена, като по този начин се превърна в най-скъпата компания в света. И двете корпорации струват около 2.5 трилиона долара.

Alphabet, собственикът на Google, достигна оценка от малко под 2 трилиона долара, докато Amazon остава на цена от 1.7 трилиона долара. В този клуб от скоро се намира и Teslа. Пазарната капитализация на компанията за електрически коли достига близо 1.25 трилиона долара.

Горепосочените пет компании струват общо близо 10 трилиона долара. Това е близо ¼ от цялата пазарна капитализация на индекса S&P 500, пише CNN.

Мъск и Безос притежават общо половин трилион долара

Общото нетно състояние на Елън Мъск и Джеф Безос докосна внушителната сума от 500 млрд. долара в средата на тази седмица. Това се случи...

Съвсем скоро индексът S&P 500 може да има шест компании с оценка от над 1 трилион долара. Това ще се случи, ако Meta Platforms, което е новото име на Facebook, продължи да поскъпва.Оценката на Meta понастоящем възлиза на около 930 млрд. долара.

С оглед интереса към акциите на големите технологични компании, възможността шестте гиганта да надминат оценка от 2 трилиона долара е съвсем реална. Още повече, че Microsoft и Apple уверено вървят към оценка от 3 трилиона долара.

Други технологични компании, като производителят на хардуер Nvidia и китайският гигант Tencent, също се движат в посока прекрачване на границата от 1 трилион долара.

Една от причините, толкова много компании да постигат внушителни оценки, се крие в силните финансови резултати на големите технологичини компании.

Апетитът на инвеститорите към компании с оценка от над трилион, напомня на анлизаторите времената около 2000-та година. А това би могло да служи като предупреждение.

Колко са компаниите с оценка над 1 трилион долара?

Американските компании, които струват над 1 трилион долара, се увеличиха с още една. В началото на тази седмица, акциите на Tesla поскъ...

"Възходът на Tesla напомня за Cisco през 2000-та година, движение, което беляза върха в надуването на балона през 2000-та година“, казва анализатор в JonesTrading.

Тогава акциите на Cisco поскъпнаха с около 50% през първите три месеца на 2000 година, което провокира анализатори на Credit Suisse да прогнозират, че Cisco може да стане първата компания с оценка над 1 трилион долара.

Това не се случи. Cisco, която струваше около 550 млрд. долара по време на пика на технологичната мания преди две десетилетия, понастоящем има пазарна оценка от около 240 млрд. долара. Intel, друг технологичен лидер от деветдесетте години, в наши дни не успява дори да се доближи до оценката си от преди 20 години.

Това е доказателство, че да станеш пазарен лидер навярно е по-лесно, отколкото да се задържиш като такъв. Поради това няма гаранция, че Microsoft, Apple, Amazon, Alphabet и дори Tesla ще останат на върха.

Нови компании и технологии могат да се появят в бъдеще, което да направи списъка с най-скъпи компании в света доста различен през 2040 година например.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КОМПАНИИ:

Колко е струвало на чуждестранните компании напускането на Русия?

"Евролаб" печели делото за присъствието си на ГКПП "Капитан Андреево": Като цяло и засега

Мъск пуска безплатно чатбота Grok за премиум абонатите на X

Защо най-голямата компания за петролни услуги няма намерение да напуска Русия?

"Газпром" купува дела на Shell в Sakhalin Energy за 1 млрд. долара

Социалната мрежа на Доналд Тръмп излиза на борсата

Бизнес реалност и спомен за Борисов: Милиони за екарисажи – кръгът се стеснява до един

Изпълнителният директор на Boeing се оттегля след скандалите със 737 MAX

За какво ЕС ще разследва Apple, Meta и Google?

САЩ заведоха дело срещу Apple за монопол на пазара на смартфони

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Компании