Ако попаднете в черна дупка, ще застинете в пространството и времето завинаги

30689
Ако попаднете в черна дупка, ще застинете в пространството и времето завинаги
Снимка: iStock

Черните дупки са много плътни обекти, които имат много силна гравитация, така че дори светлината не може да избяга от тях. Дълго време черните дупки оставаха истинска мистерия за учените и едва през последните години изследователите започнаха да разбират какво представляват и какви закони на физиката действат там. Но какво може да се случи с човек, ако попадне в черна дупка? Астрофизикът Беки Сметхърст отговаря на този въпрос в Newsweek.

Според Сметхърст черните дупки не са нито черни, нито дупки. Тези обекти са по-скоро като плътно струпване от материя и не се явяват портали, които водят нанякъде.

"Не може да се каже, че тези обекти са черни, защото са сред най-ярките обекти във Вселената. Но лъчението не идва от самата дупка, а от областта, която я заобикаля. Веществото, което се привлича от черната дупка, набира огромна скорост при движението около този обект в така наречения акреционен диск. И именно това вещество се нагрява и започва да свети в оптичния, рентгеновия и ултравиолетовия диапазон. Също така от това вещество излиза радиолъчение“, казва Сметхърст.

Черните дупки имат хоризонт на събитията, който се явява точката, от която няма връщане за цялата материя. Веднага след като веществото преодолее тази точка, то няма да отиде никъде. Отвъд хоризонта на събитията се намира сингулярност, необозрима единична точка, където се намира огромната маса на черна дупка.

"Ако човек по някакъв начин попадне в черна дупка, то с тялото му ще настъпи процес на спагетификация. Това означава, че тялото ще се разтяга като спагети, докато човекът се приближава все по-близо и по-близо до черната дупка. Това ще бъде доста болезнена картина“, казва Сметхърст.

Според учения това, което ще изпита и наблюдава човек, преминал хоризонта на събитията, ще бъде много различно от това, което ще види външен наблюдател, който се намира на безопасно разстояние от черна дупка.

"Приближавайки се до хоризонта на събитията, ще видите как черната дупка става все по-голяма и по-голяма. Черните дупки изкривяват светлината по странен начин, което ги кара да изглеждат по-големи, отколкото са в действителност", обяснява ученият.

По думите на астрофизика все още не може да се каже какво точно ще види човек отвъд хоризонта на събитията. Може би това ще бъде невероятно ярка светлина или пълна тъмнина, или може би ще бъде напълно различна форма на материя.

„Струва ми се, че човек завинаги ще застине в пространството и времето“, казва Сметхърст.

Но промеждутъкът от време между пресичането на хоризонта на събитията и началото на спагетификацията може да не е толкова кратък, колкото изглежда. В зависимост от размера на черната дупка разстоянието между хоризонта на събитията и сингулярността може да бъде огромно.

„Например най-голямата черна дупка, TON 618, която е 66 милиарда пъти по-голяма по маса от Слънцето, има приблизителен диаметър, който 40 пъти превишава разстоянието от Слънцето до Нептун, тоест около 180 милиарда километра“, казва Сметхърст .

Според учения е възможно човек да прекара целия си живот във вътрешността на черна дупка.

"Би било интересно да се разбере как се променя човешкото възприятие за времето в черна дупка. След като преминете хоризонта на събитията, всяка посока в пространството също се превръща в бъдеще. Няма минало, защото никога не можете да излезете", отбелязва астрофизикът.

ВИЖТЕ ОЩЕ: Може ли Земята да излети от Слънчевата система?

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КОСМОС:

Недалеч от Земята е открита черна дупка с рекордна маса в нашата Галактика

Учени разкриха тайната на "сърцето" на Плутон

Големият взрив е мит. Вселената няма нито начало, нито край – според противоречива теория

Магнитни бури за седмицата 15-21 април 2024 година: Прогноза от САЩ (ГРАФИКА)

Космическите сили на САЩ планират да проведат първите военни учения в орбита

Силна магнитна буря в близките дни - в кой ден ще се случи?

Руската космическа ракета „Ангара-А5“ излетя успешно след два отменени опита (ВИДЕО)

Търсят ги в ЦЕРН: НЛО дошли на Земята през други измерения, твърди учен от Харвард

Луната буквално се е обърнала отвътре

Ускореното разширяване на Вселената "се забавя в последно време"

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com