Може ли Земята да излети от Слънчевата система?

13881
Може ли Земята да излети от Слънчевата система?
Снимка: iStock

Някои фантастични творби описват различни ситуации кога и как Земята може да напусне Слънчевата система. Автори на научна фантастика дори предполагат, че нашата планета трябва умишлено да бъде „изведена“ от звездния ни роден дом, тъй като невероятно мощно слънчево изригване може да унищожи живота на Земята.

И така, може ли нашата планета наистина някога да "отлети" от Слънчевата система? Изданието Live Science е поканило учени да отговорят на този въпрос и те предлагат своите варианти за потенциално развитие на подобно събитие.

Матео Чериоти от университета в Глазгоу, Великобритания, казва, че е малко вероятно, но не и невъзможно, Земята да напусне Слънчевата система. Ученият смята, че теоретично такъв вариант е възможен.

Сценарий с междузвезден обект

"Нека си представим ситуация, когато огромен междузвезден обект лети в Слънчевата система. Той може да се приближи до Земята и поради взаимни гравитационни влияния нашата планета може да напусне орбитата си. Ако този обект има огромна маса, много висока скорост и лети много близо до Земята, тогава теоретично това може да провокира нашата планета да тръгне на пътешествие извън Слънчевата система", казва Чериоти.

Земята се отдалечава от Слънцето: трябва ли да се тревожим?

С това, че има теоретична възможност за "бягство" на Земята, е съгласен и Тимъти Дейвис от университета в Кардиф, Великобритания. Но той има собствена теория.

Сценарий на сближаване на Слънцето с друга звезда

„Нарушаване на стабилните орбити на планетите от Слънчевата система, включително Земята, може да възникне, когато се случи сближаване между Слънцето и друга звезда. Гравитационното въздействие от това събитие върху планетите от нашата Слънчева система може да доведе до нарушаване на техните орбити. И Земята може да напусне нашата звездна система", казва Дейвис.

В същото време ученият смята, че това определено няма да се случи в близко бъдеще. Подобни срещи между звезди са много редки, обяснява Дейвис. Например към Слънцето постепенно се приближава звездата Gliese 710 и след около 1 милион години ще прелети на доста близко разстояние покрай нашата звезда.

„Мисля, че това прелитане най-вероятно няма да навреди на Земята и тя ще остане на мястото си, както и другите планети, но всичко е възможно“, продължава ученият.

Могат ли хората сами да изпратят Земята в полет?

Ако следваме сценария на писателите фантасти, тогава възможно ли е в бъдеще да се създаде технология, която да измести Земята от нейната орбита? За да се случи това, казва Дейвис, човечеството трябва да създаде устройство, което може да произвежда невъобразимо количество енергия. Според учения за изместване на Земята от нейната орбита и изпращането ѝ на дълго пътешествие е необходима енергия, еквивалентна на секстилион (това е единица с 21 нули) мегатонни атомни бомби, взривени едновременно.

Какво ще се случи със Земята, ако напусне Слънчевата система?

Ако все пак предположим, че Земята е тръгнала на космическо пътешествие извън Слънчевата система, какво ще се случи с нашата планета? Матео Чериоти смята, че планетата ще продължи пътуването си в Дълбокия космос, докато не бъде привлечена от друга звезда. В този случай Земята или ще се върти около новия „стопанин“, или силата на привличането ще бъде толкова голяма, че планетата ще се сблъска с тази звезда и ще изчезне. Възможно е също Земята да бъде погълната от черна дупка.

Краят на всичко: Как може да изчезне нашата Вселена?

"Ако Земята излети от Слънчевата система, тогава във всеки случай повечето от живите същества ще загинат. И може би ще загине целият живот", казва Чериоти.

Според Дейвис е възможно в този случай на Земята да останат микроорганизми, които могат да живеят известно време при много ниски температури. В крайна сметка Земята вече няма да получава енергията на Слънцето и ще се превърне в ледена топка, летяща в Космоса.

„Дори тези микроорганизми в крайна сметка ще изчезнат и Земята ще стане просто мъртво, студено парче лед, което лети през междузвездното пространство“, казва Дейвис.

Съдбата на Земята

В същото време, според Чериоти, Земята или ще отлети от Слънчевата система, или ще бъде унищожена в резултат на сблъсък между Млечния път и галактиката Андромеда след около 4,5 милиарда години.

„Такъв мащабен сблъсък на милиони звезди вероятно ще причини сериозни разрушения в Слънчевата система. Освен това не бива да забравяме, че след 5 милиарда години Слънцето ще се увеличи по размер и най-вероятно ще погълне Земята. По един или друг начин Земята ще страда. Но човечеството има още няколко милиарда години, за да измисли как да се спаси", обобщава Чериоти.

ВИЖТЕ ОЩЕ: Може ли слънчева буря някога да унищожи Земята?

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КОСМОС:

Недалеч от Земята е открита черна дупка с рекордна маса в нашата Галактика

Учени разкриха тайната на "сърцето" на Плутон

Големият взрив е мит. Вселената няма нито начало, нито край – според противоречива теория

Магнитни бури за седмицата 15-21 април 2024 година: Прогноза от САЩ (ГРАФИКА)

Космическите сили на САЩ планират да проведат първите военни учения в орбита

Силна магнитна буря в близките дни - в кой ден ще се случи?

Руската космическа ракета „Ангара-А5“ излетя успешно след два отменени опита (ВИДЕО)

Търсят ги в ЦЕРН: НЛО дошли на Земята през други измерения, твърди учен от Харвард

Луната буквално се е обърнала отвътре

Ускореното разширяване на Вселената "се забавя в последно време"

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com