Човек може да оцелее на Марс

39539
Човек може да оцелее на Марс

Нивото на радиация на повърхността на Марс, което е една от пречките за кацане на човек на Червената планета, може да бъде сравнена с излъчването на ниските орбити на Земята, сочат данните от марсохода Curiosity, предаде КРОСС.

„Абсолютно точно, астронавтите могат да живеят при подобни условия", заяви представителят на югозападния изследователски институт в Булдър, Колорадо Дон Хаслер, коментирайки резултатите от първите в историята измервания на нивото на радиоактивното излъчване на повърхността на планетата, съобщава Fox News.

Curiosity разказа за марсианските ветрове

NASA публикува резултати от метереологичните наблюдения на марсохода Curiosity, с помощта на които е съставена карта на ветровете в кра...

Мощно магнитно поле, което липсва на Марс, защитава населението на Земята от жестоката слънчева радиация. Именно това притеснява учените - дали изпратените там хора ще могат да оцелеят. Последните изследвания обаче доказаха, че марсианската атмосфера е внушителна бариера за опасните бързо движещи се частици от Космоса.

Учените подчертава обаче, че резултатите са предварителни, тъй като марсоходът се занимава с изследването на повърхността на Марс само от три месеца.

Редактор: Десислава Ушатова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Космос