Доказано: животът на Земята може да бъде открит от друга планетна система

8545
Доказано: животът на Земята може да бъде открит от друга планетна система
Снимка: iStock

Изследователите на Космоса редовно проверяват наличието на живот на Земята – на първо място за калибриране на съществуващи и нововъзникващи научни методи. Нов подобен експеримент е проведен от швейцарски специалисти, работещи по проекта за космически телескоп-интерферометър LIFE.

ОЩЕ: Слънчевата система може да е много по-голяма, отколкото се смяташе

Учените тествали дали такъв инструмент може да открие обитаема планета от разстояние десет парсека (1 pc = 648 000/π астрономически единици ≈ 206 264,8 AU, или 3,26 светлинни години). Като калибровъчна мишена те избрали единственото известно небесно тяло, където наличието на живот е гарантирано потвърдено.

Естествено, не можете да вземете и изпратите телескоп на десет парсека (почти 33 светлинни години) от Земята, за да я изследвате като екзопланета. За своя експеримент швейцарските учени използвали методи за моделиране. Като отправна точка те взели данни, натрупани от инфрачервения инструмент AIRS от сателита за дистанционно наблюдение Aqua Earth (EOS PM-1). Въз основа на този масив от информация се получил модел на излъчването на нашата планета в средния инфрачервен диапазон.

Към този поток излъчване бил добавен шум и корекции за разстоянието, от което се извършва наблюдението – същите тези десет парсека. Накрая получената бледа точка в небето била „показана“ на симулираните инструменти на симулирания телескоп. Резултатите били много обнадеждаващи: при такива условия детекторите, предложени за поставяне на LIFE, са в състояние да уловят достатъчно светлина, за да я анализират и надеждно да определят спектралните линии на важните за живота съединения.

На първо място учените се интересували от въглероден диоксид, вода, озон и метан. В експеримента беило възможно не само да се открият всички тези молекули, но и да се установят техните концентрации в земната атмосфера. Симулацията отчитала сезонността на изследваната планета и обзор от различни ъгли. Но тези фактори имали малък ефект върху ефективността на откриване на целевите молекули. Въпреки това бил установен и самият факт на сезонност, а това е важен фактор за жизнеспособността на планетата.

По-просто казано, с научни методи, подобни на нашите, извънземните в радиус от 10 парсека от Земята са в състояние не само да видят, че тя е годна за живот, но и да твърдят с голяма увереност, че тази планета е обитаема в момента. По същия начин обещаващият телескоп LIFE ще може да сканира за обитаемостта на екзопланети в радиус от 32,6 светлинни години от нас. Или дори да открие извънземен живот!

Научната статия, описваща методите на изследването, използваните данни и модели, както и подробни изводи, е публикувана в рецензираното списание The Astrophysical Journal. Автори на работата са астрофизици от Швейцарската висша техническа школа (ETH Zurich) и Университета на Цюрих (UZH).

ОЩЕ: Колко дълго ще съществува Земята?

Проектът Large Interferometer For Exoplanets (LIFE – Голям интерферометър за [търсене на] екзопланети) стартира през 2017 г. и е базиран в Цюрих. Това е международно сътрудничество, което работи за подготовка на мисия за откриване и анализ на екзопланети, годни за живот. Към 2024 г. техническият облик на телескопа не е завършен, но определено ще бъде космически интерферометър от пет малки апарата, работещи като една обсерватория. Според плана те ще бъдат изстреляни в регион близо до космическия телескоп „Джеймс Уеб“ (JWST) и ще допълнят неговия инструментариум.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КОСМОС:

Силна геомагнитна буря на Марс предизвика глобално полярно сияние

Русия пренася войната в Космоса: Москва блокира важна резолюция на ООН

За първи път от 5 месеца: „Вояджър 1“ изпрати четливи данни на Земята

Защо е толкова трудно да изпратим хора отново на Луната?

Решаващо развитие тласка инженерите към пътуване, по-бързо от светлината

НАСА откри гладко като стъкло езеро на юпитеровия спътник Йо (ВИДЕО)

Промяна в прогнозата - силна магнитна буря за 22 април 2024 г.

Магнитни бури за седмицата 22-28 април 2024 година: Прогноза от САЩ (ГРАФИКА)

Непозната планета в Слънчевата система: учени твърдят, че са открили доказателства

Недалеч от Земята е открита черна дупка с рекордна маса в нашата Галактика

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Космос