Гласувайте за най-добрите имена на звезди и планети

20391
Гласувайте за най-добрите имена на звезди и планети
Снимка: NASA/JPL-Caltech/T. Pyle

Международният астрономически съюз откри онлайн гласуване, в което всеки желаещ може да внесе своя принос в избора на нови имена за 20 планетни системи, включващи 15 звезди и 32 екзопланети. И вие можете да се включите на сайта на проекта Name the ExoWorlds.

Вариантите за наименования на небесните тела са предложени от астрономически клубове и други неправителствени организации от 45 страни по света, като са предложени 247 имена.

32 екзопланети ще получат нови имена

Тридесет и две екзопланети ще получат нови имена, избрани по време на открито гласуване от широката общественост. Имената им ще бъдат ...

Броят на звездите и планетите е ограничено с тези, които са открити до 2008 година и чието съществуване е проверено многократно.

Сред предложените имена е например MariaMitchell – в чест на първата жена от САЩ, качила се в Космоса, която да носи звезда, известна днес като 14 Andromedae.

За звездата HD 81688 е предложено името Hikari, което означава "светлина" на японски. За планетите от една звездна система се предлагат имената на героите от "Дон Кихот" и фамилията на самияя автор на класическото произведение – Сервантес. А една мигаща звезда (PSR 1257+12) може да носи името Rock'n'Roll Star.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Космос