"Хюстън, нямаме проблем"

3952
"Хюстън, нямаме проблем"
Снимка: simisi1 / Pixabay

Изучаването на психическите и физическите последствия от тоталната изолация – от рода на междупланетна мисия – е обект на много изследвания. Руски учени са представили резултатите от един от най-големите експерименти по този повод.

В рамките на проекта „Научни международни изследвания на уникална наемна станция“ (SIRIUS) на Института по биомеханични проблеми на Руската академия на науките са проведени два експеримента през 2017 и 2019 г. Първият продължил 17 дни, вторият – 120. В тях взели участие представители на двата пола от различни страни и култури, а резултатите са публикувани в изданието Frontiers in Physiology.

Мъск твърди, че ще колонизира Марс до 2024 г.

Милиардерът и изпълнителен директор на SpaceX Илън Мъск представи своя обновен план за колонизирането на Марс с 1 милион души. Той напр...

Русия започна подготовка за изпращане на човек на Луната

Проектът е посветен на изучаването на влиянието на изолацията върху психическите и физическите процеси на човека. Целта – подготовка за мисии на други планети, преди всичко на Марс.

„Екипажите на такива мисии обикновено ограничават общуването с Центъра за управление, все по-малко споделят своите потребности и проблеми – разказва Дмитрий Швед, един от авторите на изследването. – Засилване на контактите се наблюдава по време на важни събития, например при моделиране на кацане.“

Промените в поведението били регистрирани с помощта на записи на разговорите, както и на мимики и акустични характеристики на речта (интензивност, честота и вариативност). За първите 10 дни от мисията през 2019 година учените са направили 320 записа на разговори с продължителност около 11 часа. В последните 10 дни броят на разговорите намалял до 34, а тяхната продължителност – до 77 минути. На 11-ия ден от експеримента изследователите моделирали изкуствено забавяне на връзката със Земята, аналогично на това, което ще изпитват заселниците на Луната или на Марс.

С откритата на Марс вода ще си правим оранжерии

Откритите солени ручеи на повърхността на Марс може да се използват като източник на вода за бъдещите колонии на Червената планета, вкл...

НАСА обяви кога американците пак ще кацнат на Луната

Учените отбелязват, че при такива условия има различия в общуването между участващите в експеримента мъже и жени. При първите в по-голяма степен се наблюдавали гневни емоции, а при вторите – радост и тъга. Но към края на експеримента тези различия се изгладили.

Изследователите наблюдавали също така все по-голяма автономност от Центъра за управление на полети на Земята сред всички членове на екипажа, както и тяхната сплотеност към момента на приключване на експеримента – хората се сближавали независимо от пола, националността и културните различия. Според изследователите това изглежда многообещаващо за бъдещите междупланетни мисии.

Последната част от експеримента започна на 4 ноември и тя имитира полет до Луната и кацане на естествения земен спътник. Изводите от него ще допълнят картината.

Как ще живеем на други планети? (СНИМКИ)

Рано или късно животът на Земята ще приключи, твърдят учените. Според една от теориите за края на света Слънцето ще нагрее прекалено си...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КОСМОС:

За първи път от 5 месеца: „Вояджър 1“ изпрати четливи данни на Земята

Защо е толкова трудно да изпратим хора отново на Луната?

Решаващо развитие тласка инженерите към пътуване, по-бързо от светлината

НАСА откри гладко като стъкло езеро на юпитеровия спътник Йо (ВИДЕО)

Промяна в прогнозата - силна магнитна буря за 22 април 2024 г.

Магнитни бури за седмицата 22-28 април 2024 година: Прогноза от САЩ (ГРАФИКА)

Непозната планета в Слънчевата система: учени твърдят, че са открили доказателства

Недалеч от Земята е открита черна дупка с рекордна маса в нашата Галактика

Учени разкриха тайната на "сърцето" на Плутон

Големият взрив е мит. Вселената няма нито начало, нито край – според противоречива теория

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Космос