Идеален пръстен на Айнщайн откриха в Космоса

3670
Идеален пръстен на Айнщайн откриха в Космоса

Астрофизиците от университета Ла Лагуна на Канарските острови са открили рядко космическо явление – пръстен на Айнщайн, възникващ в резултат на това, че гравитацията на масивно тяло изкривява електромагнитното лъчение, идващо към Земята от по-далечния обект.

Статията е публикувана в изданието Monthly Notices of the Royal Astronomical Society.

"Застинала във времето" галактика разказва за младините на Вселената

Изследвайки неголямата галактика AGC 198691, която се намира на 30 милиона светлинни години от земята, Алек Хиршхауер от университета н...

Общата теория на относителността на Айнщайн твърди, че гравитацията на толкова големи космически обекти като галактиките изкривява пространството около себе си и отклонява лъчите светлина.

При това възниква изкривено изображение на другата галактика, която е източник на светлината. Тази галактика, която изкривява пространството, се нарича гравитационна леща.

Случайното откритие е направено с помощта на Dark Energy Camera на четириметровия телескоп Blanco в чилийската обсерватория Серо Тололо. Пръстенът е забелязан около една от галактиките джуджета в съзвездие Скулптор.

То образува почти идеален кръг, което се случва, когато един обект се намира точно на една линия с друг. Астрофизиците са го изучили с помощта на спектрографа OSIRIS на Големия канарски телескоп.

Хъбъл "видя" най-далечната известна галактика във Вселената

Американски учени от екипа на "Хъбъл" установиха най-далечното видимо място от Вселената. Те откриха най-отдалечената от всички известн...

Галактиката източник е отдалечена на 10 милиарда светлинни години от Земята. Но поради разширението на Вселената това разстояние е било по-малко, когато светлината от нея започнала да пътешества към нас.

Времето, което е било необходимо на фотоните, за да долетят от източника до Земята, е 8,5 млрд. години. Разстоянието до гравитационната леща е по-малко – шест милиарда светлинни години. Първата галактика е млада и пълна със сини звезди, а във втората практически са спрели процесите на звездообразуване.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Космос