Галактика от тъмна материя се крие в Космоса

6459
Галактика от тъмна материя се крие в Космоса

Астрофизици от Станфордския университет в Калифорния са изучили детайлно снимка на галактиката SDP.81 и открили незабелязана по-рано галактика джудже, състояща се предимно от тъмна материя. Работата на изследователите е публикувана в изданието Astrophysical Journal.

Учените работили със снимки, получени през 2015 година с помощта на масива телескопи ALMA. По-рано се смяташе, че на изображението се вижда само галактиката DP.81, фиксирана в гравитационна леща от свръхмасивна черна дупка. Налагането на гравитационната леща създава така наречения пръстен на Айнщайн, който може да се види на снимката горе.

Засечен е сигнал от тъмна материя

Астрономи са засекли сигнал, чийто източник може да е мистериозната тъмна материя, пише Space.com. Анализирайки данни, събрани от апар...

Но учените продължили детайлното изучаване на изображението. Те използвали хиляди компютри, включително и суперкомпютъра на Националния научен фонд на САЩ Blue Waters, които работели съвместно в продължение на няколко седмици. Тези компютри търсели субхало от тъмна материя на всички честоти от събраните в радиодиапазона данни.

В резултат астрофизиците забелязали признаци за съществуването на галактика джудже от тъмна материя, която според тях се явява спътник на SDP.81. Според изчисленията нейната маса е приблизително 10^9 слънчеви маси, което е еквивалентно на една хилядна от масата на Млечния път.

Това откритие се съгласува с теоретичните предсказания, че повечето галактики трябва да са заобиколени от подобни галактики спътници. Но тяхното откриване е доста трудно – в околностите на Млечния път са открити не повече от 40 подобни обекта, докато според теорията спътниците на нашата галактика трябва да са не по-малко от хиляда.

Бъдещите наблюдения с гравитационни лещи с помощта на ALMA според учените трябва да помогнат в откриването на други галактики джуджета с голямо съдържание на тъмна материя и тяхното по-детайлно изучаване.

Рентгенови лъчи свидетелстват за наличие на тъмна материя във Вселената

Като проучиха наблюдения, извършени с телескопи на НАСА и Европейската космическа агенция (ЕКА), астрономи откриха следа, която навежда...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Космос