"Или магарето ще умре, или МКС ще умре от естествена смърт": Рогозин получи отговор за санкциите

32243
"Или магарето ще умре, или МКС ще умре от естествена смърт": Рогозин получи отговор за санкциите
Снимка: Роскосмос / CC BY-SA 4.0

Ръководителят на Роскосмос Дмитрий Рогозин коментира отговорите, изпратени от НАСА, Европейската и Канадската космическа агенция на изискването за премахване на санкциите от предприятията на държавната корпорация. Това са Централният изследователски институт по машиностроене и ракетно-космическият център "Прогрес".

"Безумци": Рогозин поиска сваляне на санкциите, припомняйки къде може да падне МКС 

Според него ръководителите на НАСА и CSA – Бил Нелсън и Лиза Кембъл – отговарят почти "под индиго". В писмата се подчертава, че работата на Международната космическа станция е приоритет, затова агенциите ще си сътрудничат със съответните правителствени/федерални организации, за да „допринесат за по-нататъшното сътрудничество и експлоатацията на МКС“.

Според Рогозин генералният директор на Европейската космическа агенция Йозеф Ашбахер е изиграл "ролята на пощальон", като е препращал въпросите за санкциите към страните-членки на ЕС.

Рогозин обясни от какво зависи участието на Русия на МКС

„Предлага ни се да почакаме, докато бюрокрацията на всичките 28 страни от ЕС благоволят да прочетат писмото от „Роскосмос“. Дотогава или магарето ще умре, или МКС ще умре от собствената си смърт. <...> Позицията на нашите партньори е ясна: санкциите няма да бъдат отменени. В същото време, опасявайки се от разрушаването на сътрудничеството на МКС, където ролята на Русия има принципно важен характер за осигуряване на жизнеспособността и безопасността на станцията, западните партньори дават да се разбере, че в действителност санкциите по отношение на работата в интересите на МКС няма да работят. Считам това положение на нещата неприемливо. <…> Целта на санкциите е да убият руската икономика, да потопят народа ни в отчаяние и глад и да поставят страната ни на колене. Ясно е, че няма да успеят да направят това, но намеренията са очевидни“, казва Рогозин.

Тъй като по думите му ще бъде възможно да се възстановят нормалните отношения с партньорите по МКС само когато всички икономически ограничения бъдат премахнати от предприятията на Роскосмос, ръководителят на руската държавна корпорация е решил в близко бъдеще да внесе предложения до ръководството на страната относно сроковете за приключване на сътрудничеството с Европа, САЩ, Канада и Япония по програмата Международна космическа станция.

Рогозин пророкува, че до 2030 г. МКС ще се разпадне, и си размени "любезности" с американски астронавт

МКС започва да се създава преди повече от 20 години. През 1998 г. е изведен функционално-товарният блок "Заря". Първата дългосрочна експедиция – астронавтът на НАСА Уилям Шепърд и руските космонавти Юрий Гридзенко и Сергей Крикальов – стартира през октомври 2000 г. Те остават в орбита почти 137 дни. Сега н МКС се намира 66-ата експедиция.

Първоначално станцията трябваше да се използва до 2015 г., след това срокът беше удължен до 2020 г., а после – до 2024 г. Сега участниците в програмата искат да експлоатират МКС до 2030 г., но Русия все още не е обявила окончателното си решение да участва в проекта след 2024 г. Алтернатива може да бъде национална орбитална станция, на която да се използват и модули, първоначално създадени за международна станция. Има вероятност първият да бъде пуснат през 2026 г.

Специалистите от НАСА на свой ред търсят начини за поддържане на МКС в орбита без участието на Русия, но не се отказват от сътрудничество.

ВИЖТЕ ОЩЕ: Как Рогозин и представители на западните космически агенции се упражниха в "красноречие"

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КОСМОС:

Големият взрив е мит. Вселената няма нито начало, нито край – според противоречива теория

Магнитни бури за седмицата 15-21 април 2024 година: Прогноза от САЩ (ГРАФИКА)

Космическите сили на САЩ планират да проведат първите военни учения в орбита

Силна магнитна буря в близките дни - в кой ден ще се случи?

Руската космическа ракета „Ангара-А5“ излетя успешно след два отменени опита (ВИДЕО)

Търсят ги в ЦЕРН: НЛО дошли на Земята през други измерения, твърди учен от Харвард

Луната буквално се е обърнала отвътре

Ускореното разширяване на Вселената "се забавя в последно време"

Магнитни бури за седмицата 8-14 април 2024 година: Прогноза от САЩ

"Вояджър 2" стана вторият най-отдалечен от Земята космически кораб

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com