Рогозин обясни от какво зависи участието на Русия на МКС

3950
Рогозин обясни от какво зависи участието на Русия на МКС
Снимка: iStock

Ръководителят на Роскосмос Дмитрий Рогозин отново напомни на западните партньори, че решението за участие в програмата на МКС след 2024 г. все още не е взето, и обясни от какво зависи то. По-рано той отбеляза, че без Русия „станцията е обречена“.

Роскосмос ще обяви окончателната позиция за датите, в които ще приключи участието на Русия в програмата на Международната космическа станция, когато получи от западните партньори - NASA, ESA и CSA - отговор на искането за премахване на санкциите срещу предприятията на държавната корпорация.

„Предлагаме на космическите агенции САЩ, Канада и Европейския съюз да започнат вътрешно проработване по въпроса за снемането на незаконните санкции от нашите предприятия и да ни информират за решението до края на този месец. Това ще ни позволи да формулираме окончателната си позиция относно сроковете за завършване на сътрудничеството ни на Международната космическа станция“, написа Дмитрий Рогозин в своя Telegram канал.

 

Ръководителят на Роскосмос обяви искането си в събота, придружавайки публикацията с карта, съставена, по думите му, от американски учени и показваща, „че Русия представлява най-малката опасност от унищожаване на МКС“. Рогозин също предложи да се помисли върху въпроса: върху кого може може да се „приводни“ или „приземи“ 500-тонната Международна космическа станция“? 

"Безумци": Рогозин поиска сваляне на санкциите, припомняйки къде може да падне МКС

Това не е първият път, в който ръководителят на руската държавна корпорация казва, че западните санкции могат да доведат до „неконтролираното слизане от орбита“ и падането на МКС върху Европа, САЩ, Индия или Китай. В Русия отдавна се осъждало оттегляне от програмата на МКС. Алтернатива трябва да бъде национална операционна система, базирана, наред с други неща, на модули, първоначално създадени за международна станция. Вероятно първият ще бъде пуснат още през 2026 г.

Специалистите на НАСА от своя страна проучват начини за поддържане на МКС в орбита без участието на Москва, но досега не са се отказвали от сътрудничеството.

По-късно Рогозин заяви по радио Sputnik, че ако геополитическата ситуация по отношение на Москва продължи да бъде враждебна, предназначението на руската орбитална станция ще стане „военноприложно“.

„Ако по времето, когато нашата орбитална станция бъде разположена, ние продължим да живеем в този враждебен свят, броят на съюзниците е ограничен, тогава ще направим тази станция военно-приложна“, заяви ръководителят на Роскосмос.

Но въпреки че сътрудничеството на Международната космическа станция между Русия и САЩ може да приключи, астронавтът Марк Ванде Хей ще се върне на Земята заедно с руските космонавти. По-рано някои американски медии изразиха загриженост за това. Роскосмос е опровергал тези съобщения и заявил, че Марк Ванде Хей ще се приземи с космическия кораб "Союз МС-19" на 30 март заедно с руснаците Антон Шкаплеров и Пьотр Дубров.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Шойгу се закани да бомбардира още повече Украйна

Украинците ликвидираха руски военен, обикалял с колело минните полета и примамвал дроновете-камикадзе (ВИДЕО)

По-лесни и в полза на потребителите условия за ремонт прие Европарламентът

ЕП прие обширен закон за борбата с трафик на хора

В Русия: Безсмъртният полк се скри за втора поредна година

Няколко европейски страни отказват да дадат ПВО системи на Украйна

Украинците дразнят руснаците, вдигнаха знамето си на още едно място на изток от Днепър (ВИДЕО)

Истерия в руските медии за новото оръжие от САЩ за Украйна: Преглед на печата от BBC (ВИДЕО)

На руснаците ще им трябват години, за да превземат Харков: Командирът на украинската Национална гвардия

Бивш руски вицепремиер и войник на фронта се притесни от нови украински дронове

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа