Рогозин пророкува, че до 2030 г. МКС ще се разпадне, и си размени "любезности" с американски астронавт

18401
Рогозин пророкува, че до 2030 г. МКС ще се разпадне, и си размени "любезности" с американски астронавт
Снимка: iStock

Ще са необходими огромни средства за удължаване на експлоатацията на МКС до 2030 г., в противен случай станцията ще се "разпадне". Това заявил генералният директор на Роскосмос Дмитрий Рогозин на среща с депутати от Държавната дума от Либерално-демократическата партия, съобщава ТАСС.

„Засега имаме правителствено разрешение да работим на МКС до 2024 г. Съединените щати решиха да работят там до 2030 г. Смятаме, че до 2030 г. станцията ще се разпадне. Ресурсът ѝ е 15 години. Смятайте, от 1998 година 15 години отдавна са минали“, заявил Рогозин.

Според генералния директор на Роскосмос ще има рискове за екипажа в случай на удължаване срока на експлоатация. "Или е необходимо да се инвестират колосални пари в ремонта на тази станция. Какъв е смисълът? В условия, когато САЩ, британците и европейците се държат по този начин", отбелязал той.

Рогозин допълнил също, че работата на МКС в настоящата геополитическа ситуация не е ефективна. "Не считам работата на МКС за ефективна в сегашните условия. Но има един проблем - все още не сме разгърнали Руската орбитална служебна станция, която ще бъде няколко пъти по-ефективна", казал Рогозин.

МКС може да ви падне на главата, заяви шефът на Роскосмос по повод санкциите срещу Русия

Според руски космонавт обаче политическата ситуация в света не е повлияла на отношенията на космонавтите на МКС. Това съобщил на открита среща в парка "Русия - моята история" в Екатеринбург космонавтът на Роскосмос Сергей Куд-Сверчков.

„Сегашната политическа ситуация не е внесла никакви корекции между астронавтите [на МКС]. Ние сме преди всичко професионалисти. <...> Въпреки това, което се случи в света, ние винаги сме имали добри отношения, защото правим това, което трябва да правим: да се занимаваме с научна работа на борда на МКС“, казал Куд-Сверчков в отговор на въпрос как политическата ситуация се отразила на отношенията на космонавтите на МКС.

Санкциите са само на Земята, на МКС сме един екип, казват руски космонавти

В момента на борда на станцията са космонавтите на Роскосмос Антон Шкаплеров и Пьотър Дубров, астронавтите на НАСА Марк Ванде Хай, Раджа Чари, Том Маршбърн и Кайла Барън, както и астронавтът на Европейската космическа агенция Матиас Маурер.

Американски астронавт върна руски медал в знак на протест

По-рано стана ясно, че американският астронавт Скот Кели, извършил четири космически полета, включително на руски космически кораб "Союз", се отказва от руската държавна награда "За заслуги в усвояването на Космоса" в знак на протест срещу нахлуването на Русия в Украйна, съобщава Радио Свобода.

В Twitter той се обърнал към бившия руски президент Дмитрий Медведев, който му връчил наградата през 2011 г., като го призовал да даде медала на „руска майка, чийто син е загинал в тази несправедлива война“. „Ще изпратя медала по пощата до руското посолство във Вашингтон“, написал Кели.

 

Астронавтът, който през 2015-2016 г. стана първият американец, прекарал почти година поред (340 дни) в орбита на борда на МКС заедно с руски космонавти, активно коментира войната в Украйна в Twitter, включително на руски. Той осъжда руската инвазия и подкрепя Украйна. Преди няколко дни Кели влязъл в дебат с шефа на Роскосмос Дмитрий Рогозин. На бележка на Рогозин, че руската ракета би изглеждала по-добре без някои знамена, Кели отговорил:

 

„Димон, без тези знамена и чуждата валута, която носят, твоята космическа програма няма да струва и едно изядено яйце. Може би ще си намериш работа в „Макдоналдс“, ако „Макдоналдс“ все още съществува в Русия.“ (На 8 март „Макдоналдс“ обяви спиране на работа в Русия.)

Рогозин отвърнал обидено:

 

„Возехме техните астронавти, такива като Скот, в продължение на 9 години на МКС, след като американските авариращи и изключително ненадеждни кораби загробиха два от своите екипажи и в крайна сметка бяха изведени от експлоатация. След това протегнахме ръка за помощ към НАСА, но сега агресивният Скот я ухапа.“

Рогозин призна, че мисията ExoMars-2022 няма да се състои

Шефът на Роскосмос заяви още, че изстрелването на руско-европейския космически кораб ExoMars-2022 тази година най-вероятно няма да се състои поради „деструктивната позиция на Европейската космическа агенция (ESA)“, заявил Рогозин, цитиран от Интерфакс.

"Скептицизмът ми е такъв, че смятам, че 99,9% смятам, че няма да летим. Заради деструктивната позиция на Европейската космическа агенция", казал Рогозин на срещата с депутати от фракцията ЛДПР, отговаряйки на въпрос за перспективите за изстрелване на Мисия ExoMars.

"Това всъщност е катастрофа преди всичко за тях. Ще разберем как се нарича", каза той.

На 28 февруари ЕКА съобщи, че изстрелването на руско-европейския апарат ExoMars през 2022 г. е малко вероятно заради санкциите срещу Русия. Стартът трябваше да се състои на 1 октомври 2022 г.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КОСМОС:

Русия пренася войната в Космоса: Москва блокира важна резолюция на ООН

За първи път от 5 месеца: „Вояджър 1“ изпрати четливи данни на Земята

Защо е толкова трудно да изпратим хора отново на Луната?

Решаващо развитие тласка инженерите към пътуване, по-бързо от светлината

НАСА откри гладко като стъкло езеро на юпитеровия спътник Йо (ВИДЕО)

Промяна в прогнозата - силна магнитна буря за 22 април 2024 г.

Магнитни бури за седмицата 22-28 април 2024 година: Прогноза от САЩ (ГРАФИКА)

Непозната планета в Слънчевата система: учени твърдят, че са открили доказателства

Недалеч от Земята е открита черна дупка с рекордна маса в нашата Галактика

Учени разкриха тайната на "сърцето" на Плутон

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Космос