Какво ще ви се случи, ако попаднете в черна дупка?

76672
Какво ще ви се случи, ако попаднете в черна дупка?
Снимка: Andy Potts

Ако паднете в черна дупка, може да се очаква, че ще загинете веднага. Но в действителност съдбата ви ще бъде далеч по-странна.

В момента, в който попаднете в черната дупка, реалността се разделя на две. В едната реалност мигновено сте изпепелени, а в другата попадате надълбоко в черната дупка живи и невредими.

Чудовищна черна дупка се събуди след 26 години

През последната седмица един от сателитите на Европейската космическа агенция (ЕКА) наблюдава извънредно силно излъчване на високоенерг...

В черната дупка не действат обичайните ни закони на физиката. Според Алберт Айнщайн гравитацията изкривява пространството. По такъв начин при наличието на обект с достатъчна плътност пространствено-времевият континуум около него може да се деформира дотолкова, че в самата реалност да се образува прокъсване.

Масивна звезда, изразходвала цялото си гориво, може да се превърне именно в този тип свръхплътна материя, която е необходима за възникването на подобен изкривен участък от Вселената. Звездата, колапсираща под собствената си тежест, повлича след себе си пространствено-времевия континуум наоколо. Гравитационното поле става толкова силно, че дори светлината не може да го напусне. В резултат областта, в която преди се е намирала звездата, става абсолютно черна – това е черната дупка.

Външната повърхност на черната дупка се нарича хоризонт на събитията. Това е сферична граница, в която се постига баланс между гравитационното поле и усилията на светлината, опитваща се да напусне черната дупка. Ако се пресече хоризонтът на събитията, връщането ще бъде невъзможно.

Хоризонтът на събитията излъчва енергия. Благодарение на квантови ефекти на него възникват потоци горещи частици, излъчвани във Вселената. Това явление се нарича лъчение на Хокинг в чест на описалия го британски физик Стивън Хокинг. Независимо че материята не може да излезе извън пределите на хоризонта на събитията, черната дупка все пак се „изпарява“ – с времето тя окончателно ще загуби маса и ще изчезне.

Откриха миниатюрна черна дупка с гигантска мощ

Интересно астрономическо откритие са направили учените от Международния център за радио-астрономически изследвания (International Centr...

С придвижването навътре в черната дупка пространство-времето продължава да се изкривява и в центъра става безкрайно изкривено. Тази точка е известна като сингулярност. Пространството и времето в нея престават да имат каквото и да било значение, а всички известни ни закони на физиката повече не действат.

Никой не знае какво точно очаква човека, попаднал в центъра на черна дупка. Друга вселена? Забвение? Задната стена на библиотеката като във филма „Интерстелар“? Това е загадка.

Жив или мъртъв ще бъде той? Или може би и двете едновременно? Научете как ще се клонирате, ако попаднете в пастта на космическо чудовище.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Космос