Наблюдаваме първата Супер Луна за годината

13144
Наблюдаваме първата Супер Луна за годината
Снимка: iStock

Пълнолунието през юли ще бъде едно от най-близките до Земята през годината и едно от най-ниско разположените, видимо от Северното полукълбо.

Луната не само ще бъде по-близо до Земята, отколкото обикновено, но за повечето наблюдатели тя ще остане по-ниско в небето, отколкото по друго време през годината.

Обърнатата към Земята страна на Луната ще бъде напълно осветена от слънцето в 14:40 ч. българско време на 3 юли, но най-добре ще се наблюдава при изгрева на луната още тази вечер, тъй като се появява в югоизточното небе. Земният спътник ще се намира в съзвездието Стрелец и ще изглежда ярък и пълен и в нощите на 2 и 3 юли.

Пълнолунието през юли е известно като „рогато“, тъй като по това време растат рогата на мъжките елени. Други имена обаче включват „гръмотевична луна“, „сенна луна“, „сьомгова луна“ и „малинова луна“, пише Live Science.

Сегашното пълнолуние ще бъде суперлуние, защото земният спътник ще бъде малко по-близо до Земята от средното, така че ще изглежда малко по-голяма и по-ярка. Луната има елиптична орбита спрямо Земята, така че всеки месец има точка на перигей (най-близко разстояние) и апогей (най-далечно разстояние). Средното разстояние на перигея и апогея може да варира съответно от 363 400 до 405 500 километра. Луни, които попадат в рамките на 90% от перигея за даден месец, се квалифицират като суперлуни, казва астрономът Фред Еспенак.

Пълнолунието през юли е първото и най-малкото от четирите суперлуния през 2023 г., като следващите пълнолуния на 1 август, 30 август и 29 септември ще бъдат малко по-големи и по-ярки. Например, „рогатата Луна“ ще се изпълни на 361 934 км от Земята, но най-голямата и най-ярка суперлуна за 2023 г. ще бъде Синята Луна на 30 август, която ще бъде на 357 344 км от Земята. Синята Луна получава името си, защото ще бъде второто пълнолуние през същия календарен месец.

Освен че е по-близо до Земята от средното, „рогатата Луна“ също е една от най-ниско разположените пълни луни за годината, която ще се вижда от Северното полукълбо.

Това е така, защото пълнолунието през нощта отразява позицията на Слънцето през деня. Когато слънцето е най-високо в небето през деня, тъй като е близо до лятното слънцестоене в Северното полукълбо, пълнолунието ще бъде най-ниско. Обратният е случаят през декември, когато луната се издига много високо през нощта.

Следващото пълнолуние ще бъде на 1 август, само на 357 530 км от Земята, и ще стане второто по големина суперлуние за годината.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КОСМОС:

Изследователи откриха повече от 1000 нови обекта в Слънчевата система

SpaceX падна край бреговете на Тампа, Флорида

Юпитер може да е причината Земята да има луна

Магнитни бури за седмицата 29 април - 5 май 2024 година: Прогноза от САЩ (ГРАФИКА)

Силна геомагнитна буря на Марс предизвика глобално полярно сияние

Русия пренася войната в Космоса: Москва блокира важна резолюция на ООН

За първи път от 5 месеца: „Вояджър 1“ изпрати четливи данни на Земята

Защо е толкова трудно да изпратим хора отново на Луната?

Решаващо развитие тласка инженерите към пътуване, по-бързо от светлината

НАСА откри гладко като стъкло езеро на юпитеровия спътник Йо (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Космос