Намериха източника на извънземните сигнали

8115
Намериха източника на извънземните сигнали

Астрофизици за първи път са открили източника на бързите радиоимпулси, които преди са приписвани на извънземни. Откритието е извършено с помощта на оптични обсерватории и радиотелескопи, а резултатите от изследването са публикувани в сп. Nature.

Бързите радиоимпулси са непродължителни изблици, които водят до изхвърляне на огромно количество енергия в космическото пространство (еквивалентно на изпусканото от Слънцето за няколко десетки хиляди години излъчване). Досега учените са регистрирали 16 такива сигнала.

Телескоп за търсене на извънземни изселва 10 000 души в Китай

Властите на Китай ще преселят почти 10 000 жители от югозападната провинция Гуейджоу заради завършването на строителството на 500-метро...

Местоположението на сигналите поради тяхната неочакваност досега не е откривано. В представеното от учените изследване се съобщава за откриването на източника на сигнала FRB (fast radio bursts) 150418, фиксиран на 18 април 2015 година от обсерваторията Паркс в Австралия.

Разработената специално за изследването на бързите радиоимпулси система за оперативно реагиране е позволила с помощта на други телескопи да се определи източникът на сигнала с точност, която хиляда път превишава аналогичните измервания за други подобни събития.

Източник на сигнала е била елиптична галактика, разположена на шест милиарда светлинни години от Земята. Учените са успели да определят дисперсията – разликата между кратковълновата и дълговълновата част, обусловена от загубата на енергията на излъчването при неговото преминаване през веществото.

Това позволило да се оцени плътността на материята, през което е преминало излъчването. Получените данни се намират в добро съответствие със стандартния космологичен модел. Учените се надяват да открият нови източници на бързи радиоимпулси и да ги използват за проверка на космологичната теория.

Извънземните може да смятат Земята за необитаема

"Индексът на обитаемост" който учените използват, за да оценят вероятността от откриване на живот на една или друга планета, не е много...

Слабо е вероятно източник на FRB 150418 да е бил пулсар. Преди учените смятали, че FRB 110523 може да е свързан с магнетар (бързо въртяща се неутронна звезда) или с блицар (въртяща се неутронна звезда, чиито центробежни сили я предпазват от свиването ѝ в черна дупка.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Космос