НАСА изпрати нов спътник до Марс, който да разследва изчезването на водата

151999
НАСА изпрати нов спътник до Марс, който да разследва изчезването на водата
Снимка: Getty Images/Guliver

Американската космическа агенция НАСА изпрати нова мисия (Maven) до Марс.

Орбиталният спътник бе изстрелян чрез ракетата Atlas V от Кейп Канаверал във Флорида в понеделник вечерта, предаде Стандарт нюз.

НАСА пресъздаде древния Марс

Преди милиарди години, Марс може да е бил доста приятно място за ваканция, пише CNet. Поне това е, което се вижда в новата анимация, п...

Ако всичко мине нормално, мисията, на стойност $671 млн., ще постави спътник в орбита около Марс след 10-месечно пътуване.

Maven ще изучава високите слоеве на атмосферата на Марс, за да се опита да разбере процесите, които са довели до загубата на вода на червената планета.

Учените се надяват събраната информация да им помогне да конструират историята на климата на планетата. Това би им дало отговор на въпроса къде е изчезнала водата на прашната, суха и студена планета.

Изследователите смятат, че на повърхността някога е имало течна вода, но днес я няма и това силно затруднява каквито и да е планове за изпращане на мисия с хора и обезсмисля евентуално колонизиране на Марс.

Индийската ракета каца на Марс със закъснение

Индийската ракета със сонда към Марс, която беше изстреляна по-рано този месец, не е успяла да достигне желаната орбита, съобщават мес...

Възможно е марсианската вода да е замръзнала под повърхността, но Maven ще провери друга хипотеза - че тя е била отнесена в открития космос заедно с по-голяма част от атмосферата.

Апаратурата на борда е дело на Университета на Калифорния в Бъркли, на Университета на Колорадо и Центъра за полети Годар на НАСА. Целият марсиански орбитален спътник тежи почти 3 тона. Когато се разгърнат соларните панели, дължината му ще е колкото автобус.

Maven няма да обикаля по приблизително кръгла орбита, а ще се движи по силен овал, позволяващ да анализира планетата ту от хиляди километри, ту да се гмурва във високите слоеве от атмосферата на стотина километра височина.

На борда има устройства за препредаване към Земята на данни от апарати, намиращи се на повърхността на Марс. Това означава, че Maven може да е много полезен, когато през 2016 г. бъде изстрелян InSight lander за анализ на сеизмичната активност на Червената планета.

На Марс е имало океан

"На Червената планета е съществувал океан. Вече сме сигурни, че това, което наблюдаваме на Марс, са негови останки". Това заяви научни...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com