НАСА планира да изпрати самолет на Марс

16216
НАСА планира да изпрати самолет на Марс
Снимка: Getty Images/Guliver

С помощта на различни роувъри Американската Национална космическа агенция (НАСА) активно изучава повърхността на Червената планета от 90-те години на миналия век. Сега НАСА планира да започне проучване на марсианското небе, пише The Verge.

Изследователският център “Армстронг” на Агенцията тества прототип на летателна машина, наречена Prandtl-m, която би могла да бъде първият направен от човека самолет в атмосферата на Марс.

Някои земни организми могат да оцелеят на Марс

Най-старите и най-прости организми на Земята са в състояние да оцелеят на Червената планета, съобщава сайтът Нейчър уърлд нюз, позова...

Приличащият на титаниев бумеранг апарат ще бъде направен от фибростъкло или въглеродни нишки и ще има размах на крилете 60 сантимера по време на полет. Прототипът тежи по-малко от половин килограм, но тъй като гравитацията на Марс е значително по-ниска, отколкото на Земята, то марсианската версия на самолета може да тежи почти два килограма, без това да попречи на летателните му качества. Атмосферата на Червената планета е и много по-рядка, затова НАСА ще проведе тестове високо в земната атмосфера. По-късно тази година Prandtl-m ще бъде издигнат с балон на височина 30 500 метра, където въздухът е по-рядък, за да симулира полет на Марс. По-късно летателната машина ще бъде издигната още по-високо - на 137 000 метра.

Ако изпитанията преминат успешно, плановете предвиждат Prandtl-m да полети към Марс в сгънато състояние със следващия марсоход, който ще бъде изпратен на Червената планета в началото на 20-те години. Веднъж приземил се, марсианският самолет ще полети, ще измине 32 километра в атмосферата и ще кацне. НАСА се надява да използва този полет, за да проучи подходящи места за приземяване на бъдеща експедиция на хора на Марс.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Космос