НАСА представи фазите на Луната за 2016 година (ВИДЕО)

15084
НАСА представи фазите на Луната за 2016 година (ВИДЕО)

НАСА е представила компютърна програма и съответно видео с резолюция 4K, демонстриращо либрацията (колебанията) и фазите на Луната през 2016 година при нейното наблюдение от Земята, съобщава Lenta.ru.

На видеото се виждат либрациите на Луната, предизвикани по-конкретно от нейното движение около Земята по елиптична орбита. Това води дотам, че можем да видим само около 60% от повърхността на земния спътник.

НАСА сбърка Луната със Слънцето

Интернет потребителите се забавляваха с грешка, допусната от НАСА. В своя Twitter с повече от 12 милиона последователи агенцията пусна ...

Всеки час от въртенето на спътника около Земята отговаря на един кадър на видеото. Благодарение на високата яснота на снимките се виждат кратерите и движещият се терминатор (линията между сянката и светлината).

Компютърната програма ще позволи да се види Луната във всеки месец, ден и час от 2016 година от позицията на наблюдателя, намиращ се в Южното полукълбо на Земята. Благодарение на иновационния софтуер може почти в реално време да се наблюдава видимият диаметър на Луната и разстоянието от нея до Земята, а полученото изображение с висока резолюция да се зареди директно от сайта.

Програмата на НАСА е създадена с помощта на данни, получени от лунния спътник LRO (Lunar Reconnaissance Orbiter), намиращ се на орбита от лятото на 2009 година. Апаратът е снабден с висотомер и камера, които позволяват да се определи разстоянието до Луната и да се получат снимки от нейната повърхност с изключително висока точност.

Нов космически кораб на НАСА ще изследва мистерия на Луната

Над 40 години след като астронавтите от „Аполо" напуснаха Луната, НАСА се подготвя да изстреля малък роботизиран космически кораб...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Космос