Осем вероятни извънземни сигнала откриха астрономи

7628
Осем вероятни извънземни сигнала откриха астрономи
Снимка: iStock

Участниците в международния проект Breakthrough Listen са изучили радиовълните, излъчвани от 820 най-близки до нас звездни системи, и веднага открили осем кандидата за ролята на радиосигнали, потенциално генерирани от извънземни цивилизации.

„Разработихме система за машинно обучение, която ни позволява да търсим потенциални сигнали от високоразвити технологични цивилизации в радиовълни, идващи от далечни звездни системи. Успяхме веднага да идентифицираме осем уникални извънземни сигнала, които не са били наблюдавани от астрономите в миналото. Нито един от тези сигнали не е бил фиксиран в хода на повторни наблюдения“, пишат изследователите в статия в списание Nature Astronomy.

Какво ще се случи, когато пристигнат извънземни сонди?

Какво ще се случи, когато пристигнат извънземни сонди?

В края на юли 2015 г. световноизвестният британски космолог Стивън Хокинг и руският предприемач Юрий Милнер и стартираха проекта Breakthrough Listen като част от програмата Breakthrough Initiatives, насочена към търсене на сигнали от извънземни цивилизации. В нейните рамки Милнер отпусна 100 милиона долара за създаване на мрежа от радиотелескопи, насочени към търсене на така наречените техносигнатури – космически сигнали с изкуствена природа.

За да търсят „техносигнатури“, група астрономи, ръководени от изпълнителния директор на Breakthrough Initiatives Пийт Уордън, са разработили система за машинно обучение, способна да „пресява“ огромния обем данни, събрани от обсерваториите на мрежата Breakthrough Listen. Работата на този алгоритъм е тествана от учените върху данни, събрани от 2016 г. по време на наблюдения на най-близките 820 звезди с помощта на американския радиотелескоп GBT.

Досиетата Х: Правителството на САЩ проучва над 500 съобщения за НЛО

Общо астрономите наблюдавали всяко подобно светило в продължение на около 480 часа, през които всички радиосигнали, излъчвани от тези звезди, били записани и анализирани с помощта на система за машинно обучение. Той автоматично филтрирал всички естествени сигнали и смущения, генерирани от земни обекти и орбитални спътници, и фиксирал само онези изблици на радиовълни, които са потенциално от изкуствено естество.

Общо за цялото време на наблюдение на тези звезди участниците в Breakthrough Listen успели да фиксират едновременно осем радиосигнала, формално съответстващи на всички критерии за „техносигнатури“. Тези изблици на радиовълни са породени от пет близки звезди – HIP 56802, HIP 118212, HIP 62207, HIP 54677 и HIP 13402. Последните три светила, както отбелязват учените, породили по два различни изблика на радиовълни, претендиращи за сигнали от извънземни цивилизации.

Ако извънземните се „обадят“: учени създават специален протокол за отговор

Тези пет звезди се намират сравнително близо до Земята, от 30 до 90 светлинни години, което ги прави особено интересни за по-нататъшно изследване. Засега усилията на астрономите не са се увенчали с успех – многократните наблюдения на тези светила с помощта както на GBT, така и на други телескопи не са довели до повторното фиксиране на тези „техносигнатури“, които бяха открити от системата за изкуствен интелект в данните на проекта Breakthrough Listen.

Липсата на повтарящи се сигнали, както отбелязват Уордън и колегите му, все още не ни позволява да кажем, че откритите от тях потенциални „техносигнатури“ са генерирани от извънземни цивилизации. Както се надяват учените, последващите наблюдения на петте звезди, които са ги породили, с помощта на наземни и орбитални телескопи ще помогнат на астрономите да получат недвусмислен отговор на този въпрос още през следващите години.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КОСМОС:

Силна геомагнитна буря на Марс предизвика глобално полярно сияние

Русия пренася войната в Космоса: Москва блокира важна резолюция на ООН

За първи път от 5 месеца: „Вояджър 1“ изпрати четливи данни на Земята

Защо е толкова трудно да изпратим хора отново на Луната?

Решаващо развитие тласка инженерите към пътуване, по-бързо от светлината

НАСА откри гладко като стъкло езеро на юпитеровия спътник Йо (ВИДЕО)

Промяна в прогнозата - силна магнитна буря за 22 април 2024 г.

Магнитни бури за седмицата 22-28 април 2024 година: Прогноза от САЩ (ГРАФИКА)

Непозната планета в Слънчевата система: учени твърдят, че са открили доказателства

Недалеч от Земята е открита черна дупка с рекордна маса в нашата Галактика

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Космос