Откриха нови доказателства за съществуването на тъмна материя около черните дупки

3471
Откриха нови доказателства за съществуването на тъмна материя около черните дупки
Снимка: iStock

Астрономи от Китай са изследвали подробно двете най-близки двоични системи, съдържащи звезда и черна дупка със звездна маса, и са открили нови косвени доказателства за съществуването на плътна тъмна материя близо до техните черни дупки. Приложеният от авторите модел на динамично триене позволил също така да се обясни поведението на звездите компаньони много по-добре от всяка друга теория, която не отчита тъмната материя.

Тъмната материя не излъчва и не отразява светлина, тъй като не участва в електромагнитно взаимодействие, което я прави изключително трудна за откриване. Много съвременни изследвания са насочени към търсене на доказателства за съществуването на тази форма на материя или методи, които биха позволили тя да бъде открита. И всичко, с което могат да разполагат учените, е знанието, че хипотетичните частици тъмна материя взаимодействат помежду си и с други частици само гравитационно и че тази невидима материя е около пет пъти повече от наблюдаваното от нас вещество.

Тъмната материя може да се крие в сърцето на древни черни дупки

Въпреки това днес знаем за дузина теоретични и наблюдателни доказателства за съществуването на тъмна материя. Макар че всички те са косвени, всяко доказателство ни позволява да научим малко повече за свойствата и разпространението на тъмната материя, както и да се доближим до разбирането на нейната природа и откриването на съставните ѝ частици.

Поредното доказателство за съществуването на тъмна материя беше предложено от двама астрофизици от Хонконгския образователен университет (КНР). Учените избрали като обекти на изследване двете най-близки рентгенови двойни системи, състоящи се от черна дупка със звездна маса и придружаваща звезда – A0620-00 и XTE J1118+480. Системите, разположени на три и шест хиляди светлинни години от Слънцето, са активни и излъчват в рентгеновия диапазон при падането на вещество от звездата компаньон върху черната дупка.

Кой създаде тъмната материя и тъмната енергия?

Докато обикалят около своите черни дупки, звездите компаньони постепенно се забавят със скорост от около една до две милисекунди на година според наблюденията на астрономите. Но стандартната теоретична оценка дава стойност на два порядъка по-ниска, а именно 0,02 милисекунди на година. В същото време отчитането на възможното магнитно забавяне или влиянието на приливните сили не дава желания резултат и също не е в съответствие с данните от наблюденията.

В новото изследване авторите решили да приложат модел на динамично триене към тъмната материя, за да се опитат да обяснят това несъответствие между теорията и наблюденията и в същото време да изяснят дали има изблици на плътност на тъмна материя близо до черните дупки със звездна маса. Същността на модела се заключава в това, че звезда, движеща се в плътна среда от частици тъмна материя, ще ги привлича гравитационно, създавайки повишена концентрация на частици зад себе си.

Астрономи претеглиха Млечния път и откриха, че липсват огромни количества материя

Това още по-плътно струпване на частици тъмна материя от своя страна ще оказва гравитационно въздействие върху звездата, като я забавя. Ефектът на динамичното триене е предложен преди повече от 70 години от лауреата на Нобелова награда астрофизика Субраманиан Чандрасекар и за изненада на авторите на изследването по-рано той не е прилаган към подобни системи. 

Но именно в разглеждания случай този ефект позволил да се получат най-близките до наблюдаваните стойности на скоростта на забавяне на звездата компаньон. В бъдеще изследователите се надяват да приложат този модел към други двоични системи, от които има поне 18 само в нашата Галактика. Според авторите на работата изучаването на такива системи може да даде повече информация, която в бъдеще ще позволи окончателно разкриване на тайната на тъмната материя.

Авторите дават подробно описание на своето изследване в статия, публикувана в The Astrophysical Journal Letters.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КОСМОС:

Недалеч от Земята е открита черна дупка с рекордна маса в нашата Галактика

Учени разкриха тайната на "сърцето" на Плутон

Големият взрив е мит. Вселената няма нито начало, нито край – според противоречива теория

Магнитни бури за седмицата 15-21 април 2024 година: Прогноза от САЩ (ГРАФИКА)

Космическите сили на САЩ планират да проведат първите военни учения в орбита

Силна магнитна буря в близките дни - в кой ден ще се случи?

Руската космическа ракета „Ангара-А5“ излетя успешно след два отменени опита (ВИДЕО)

Търсят ги в ЦЕРН: НЛО дошли на Земята през други измерения, твърди учен от Харвард

Луната буквално се е обърнала отвътре

Ускореното разширяване на Вселената "се забавя в последно време"

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com