Парад на планети, комета и падащи звезди: небесните събития през декември

8133
Парад на планети, комета и падащи звезди: небесните събития през декември
Снимка: WikiImages / Pixabay

Втората и третата седмица на декември 2021 година ще бъдат наситени с астрономически събития. Всяка вечер от 7 до 10 декември след залеза на Слънцето в югозападната част на небето с невъоръжено око ще може да се наблюдава парад на планети ниско над хоризонта: в сектор от 30 градуса ще се построят Венера, Сатурн и Юпитер.

А на 7, 8 и 9 декември ще ги посети и естественият земен спътник – Луната. Това разказва Владилен Санакоев от Уралския федерален университет.

Какво се крие в недрата на Луната?

Международен екип учени начело с астрономи от Пенсилванския университет са анализирали данните от радарно изследване, проведено на повъ...

По това време Венера ще се намира близо до Плутон, тяхното максимално сближение ще настъпи на 11 декември. Уви, Плутон ще може да се наблюдава само с телескоп.

Но затова на 6, 7 и 8 декември има голям шанс да се любуваме на кометата C 2021 A1 Leonard. Ориентир за нейното откриване ще бъде най-ярката звезда в Северното полукълбо – Арктур. Кометата ще може да се види вечер много ниско над хоризонта в северозападната част на небето веднага след залеза на Слънцето или сутрин рано в североизточната част на небето. На 16 декември кометата ще премине близо до Венера, затова по тази най-ярка планета може да се ориентираме при търсене на кометата и в останалите дни.

Ученият предупреждава, че за да наблюдение на кометата на 16 декември вероятно ще бъде необходим бинокъл. За невъоръжен поглед обектът ще бъде достъпен за наблюдения към 10 декември. Кометата ще прилича на мъгливо петънце на небето и ще бъде видна, ако небето е чисто и тъмно, а зрението на наблюдаващия – остро.

Активността на метеорните потоци Джеминиди и Урсиди ще достигне своя максимум също през декември, но Луната ще пречи на наблюденията, допълват от Московския планетариум.

Потенциално опасен астероид се приближава до Земята

Лабораторията за реактивно движение на НАСА съобщи, че астероидът 4660 Nereus (Нерей) ще прелети на 11 декември близо до орбитата на Зе...

Първи пик на активност ще достигне потокът Джеминиди, действащ от 4 до 17 декември. В нощта на 14 декември астрономите прогнозират до 120 метеора в час. Техният радиант (точката, от която сякаш изникват метеорите) ще се намира близо до ярката звезда Кастор в съзвездие Близнаци.

„Метеорите Геминиди са бели и ярки и могат да падат много често. Потокът лети не срещу Земята, а я догонва, затова скоростта на метеорите не е висока (около 35 км/сек)… Условията за наблюдение на Джеминидите през 2021 година са неблагоприятни. Луната ще бъде близка до пълнолуние, което ще настъпи на 19 декември, и ще създаде значителни затруднения в наблюденията през цялата нощ“, уточняват от планетариума.

Пикът на метеорния поток Урсиди, наблюдаван от 17 до 27 декември, ще се падне в най-дългата нощ на годината – 21-22 декември. В това време неговата активност ще нарасне до 10 метеора, очакват учените. Радиантът на потока ще се намира в съзвездието Малка Мечка.

„Урсидите могат да се наблюдават само в Северното полукълбо, през цялата нощ над северния хоризонт. Скоростта на Урсидите е около 32 км/с. Условията за наблюдение на потока – неблагоприятни. Луната тъкмо ще е преминала пълнолуние и ще създаде значителни затруднения в наблюдението на метеорите през цялата нощ“, уточняват от Московския планетариум.

НАСА оцени вероятността Земята да се сблъска с астероид

Не се наблюдават рискове в близките 100 години Земята да се сблъска с астероиди, известни на учените, твърди зам.-ръководителят на НАСА...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КОСМОС:

Русия пренася войната в Космоса: Москва блокира важна резолюция на ООН

За първи път от 5 месеца: „Вояджър 1“ изпрати четливи данни на Земята

Защо е толкова трудно да изпратим хора отново на Луната?

Решаващо развитие тласка инженерите към пътуване, по-бързо от светлината

НАСА откри гладко като стъкло езеро на юпитеровия спътник Йо (ВИДЕО)

Промяна в прогнозата - силна магнитна буря за 22 април 2024 г.

Магнитни бури за седмицата 22-28 април 2024 година: Прогноза от САЩ (ГРАФИКА)

Непозната планета в Слънчевата система: учени твърдят, че са открили доказателства

Недалеч от Земята е открита черна дупка с рекордна маса в нашата Галактика

Учени разкриха тайната на "сърцето" на Плутон

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Космос