X
 
 

Предстои рядко астрономическо явление

2964 0
Предстои рядко астрономическо явление
Днес ще наблюдаваме рядко астрономическо явление. Планетата Меркурий ще мине точно през средата на слънцето.

Според НАСА транзитът на Меркурий се случва само 13 пъти за 100 години, а следващият път, когато ще може да се наблюдава е през 2032 година, а от Северна Америка - след 30 години, предаде БГНЕС.

Астрономи наблюдаваха уникално явление

Учени наблюдаваха масивно изтичане на газ от галактика, който се намира на стотици хиляди светлинни години от нас. Това се случва за пъ...

Явлението ще започне в 14:35 българско време и ще продължи повече от пет часа, докато Меркурий преминава от едната страна на слънцето към другата. Това означава, че наблюдателите на Източното крайбрежие на САЩ ще имат възможността да наблюдават цялото явление. Фактически, единствените места, от които няма да се вижда са Австралия и по-голямата част от Азия и Аляска, според НАСА.

Но, точно както по време на затъмнение, зрителите ще се нуждаят от слънчев филтър, тъй като гледането директно към слънцето може да причини трайно увреждане на очите.

Меркурий, най-малката планета в нашата Слънчева система, ще бъде само една малка точка на фона на слънцето, така че НАСА препоръчва да се използва телескоп със сертифициран слънчев филтър.

Според американската агенция за космически изследвания, уебсайтът на Обсерваторията за динамика на слънцето „ще показва„ почти в реално време “изображения на транзита, така че не е нужно да пропускате това рядко събитие, независимо къде се намирате.

Русия се готви да предлага туристически разходки в Космоса

Космическият кораб "Союз" е приспособен за полет на туристи до Международната космическа станция (МКС) и ще бъде модифициран така, че д...

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители