Разкриха ролята на Харон в системата на Плутон

8303
Разкриха ролята на Харон в системата на Плутон
Снимка: NASA/JHUAPL/SWRI

Планетолозите официално публикуваха първите резултати от мисията "Нови хоризонти", като обобщиха вече известното и добавиха нови подробности.

По-конкретно учените потвърдиха хаотичния характер на движение на малките спътници на Плутон и неговата връзка с гравитационното притегляне на Харон. Изводите на изследователите са представени в сп. Science.

Плутон смая учените с познати земни картини

Нови изображения на Плутон, изпратени от сондата "Нови хоризонти", удивили учените не само с възхитителния вид на величествените планин...

Никта и Хидра извършват не бавни, както се смятало по-рано, а доста по-интензивни хаотични движения. Това се случва вероятно защото спътниците се въртят не около Плутон, а около центъра на масите на системата Плутон–Харон (която се намира между тези небесни тела).

Уточнени са също размерите на Никта (Никс) и Хидра – 54 на 36 километра и 43 на 33 километра. Никта извършва пълно завъртане около Плутон за 24,8 дни, Хидра – за 38,2 дни. На тези луни се забелязват следи от удари на метеорити. На Никта са открити два кратера, на Хидра – един, но голям.

Сега станцията "Нови хоризонти" се намира на повече от 5 милиарда километра от Земята. Очаква се, че през 2019 година тя ще достигне планетоида 2014 MU69, който се намира на 1,6 млрд. км от Плутон в пояса на Кайпер. Мисията "Нови хоризонти" трябва да завърши в средата на 20-те години.

Основната задача на "Нови хоризонти" е изучаването на Плутон и неговия спътник Харон. Научното оборудване на станцията е предназначено за събиране на данни за възможното наличие на магнитосфера на планетата джудже, състава на нейната атмосфера и строежа на повърхността, както и взаимодействието ѝ с Харон.

Нови снимки на Плутон изпрати "Нови хоризонти"

Нови висококачествени изображения на Плутон, изпратени от космическата сонда "Нови хоризонти" (New Horizons), демонстрират огромното ра...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Космос