САЩ се притеснява от възможностите на Иран и Северна Корея в Космоса

2558
САЩ се притеснява от възможностите на Иран и Северна Корея в Космоса
Снимка: Getty Images/Guliver

Иран и Северна Корея поставят все по-голямо предизвикателство пред Съединените щати в космическото пространство, тъй като и двете страни са развили способности за заглушаване, съобщиха от американската разузнавателна служба в нов доклад.

"Иран и Северна Корея поставят предизвикателство пред военните, използващи космически услуги, тъй като всяка от тези страни демонстрира възможности за заглушаване. Иран и Северна Корея демонстрират независими възможности за космически изстрелвания, които могат да служат като средства за тестване на технологии за балистични ракети", се казва в доклада, цитиран от БГНЕС на база информация в руската информационна агенция "Спутник", отдавна посочена от френския президент Еманюел Макрон за "проводник на влияние".

Ще загуби ли Русия единствения си космически телескоп?

Русия е изгубила контрол върху единствения си космически радиотелескоп, но властите работят за възстановяване комуникацията, съобщиха о...

В доклада се посочват също усилията на Москва и Пекин за противодействие на американската военна ефективност в космическия сектор.

"Китайските и руските военни доктрини показват, че гледат на Космоса като важен за една модерна война и разглеждат възможности за контракосмически мерки като средство за намаляване на американската военна ефективност", се казва в доклада. "Пекин и Москва ще продължат да виждат Космоса като неизменно средство за спечелване на съвременни войни. Те развиват системи, които представляват заплаха за свободата на действие в Космоса. И двете ще продължат усилията си за увеличаване на възможностите си в Космоса и ще ги интегрират по-добре в техните армии”.

Лидерът на Северна Корея Ким Чен Ун се ангажира с пълната денуклеаризация на Северна Корея след срещата на върха с американския президент Доналд Тръмп в Сингапур миналия юни, в замяна на гаранции за сигурността на страната и спиране на съвместни американско-южнокорейски военни учения. Никоя от страните обаче не е направила конкретни стъпки в тази посока.

Междувременно Иран представи нова балистична ракета, наречена "Дезфул", способна да поразява цели от порядъка на 1 000 километра. Иранският президент Хасан Роухани заяви, че Иран не се нуждае от разрешение на никого, за да продължи да увеличава военните си способности и да развива ракетната си програма.

Тръмп нареди създаването на космическо командване

Президентът на САЩ Доналд Тръм във вторник поръча създаването на "Космическо командване", нова организационна структура в рамките на Пе...

Миналата година Вашингтон въведе отново санкции срещу Техеран, които бяха отменени по силата на ядрената сделка от 2015 г., подписана съвместно от Русия, Китай и три страни от ЕС, обещали да останат в споразумението и да продължат бездоларовата търговия с Техеран.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КОСМОС:

Русия пренася войната в Космоса: Москва блокира важна резолюция на ООН

За първи път от 5 месеца: „Вояджър 1“ изпрати четливи данни на Земята

Защо е толкова трудно да изпратим хора отново на Луната?

Решаващо развитие тласка инженерите към пътуване, по-бързо от светлината

НАСА откри гладко като стъкло езеро на юпитеровия спътник Йо (ВИДЕО)

Промяна в прогнозата - силна магнитна буря за 22 април 2024 г.

Магнитни бури за седмицата 22-28 април 2024 година: Прогноза от САЩ (ГРАФИКА)

Непозната планета в Слънчевата система: учени твърдят, че са открили доказателства

Недалеч от Земята е открита черна дупка с рекордна маса в нашата Галактика

Учени разкриха тайната на "сърцето" на Плутон

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Космос