Серия изригвания на Слънцето носят магнитни бури на Земята на 31 март и 1 април

24354
Серия изригвания на Слънцето носят магнитни бури на Земята на 31 март и 1 април
Снимка: NASA

Обсерваторията за слънчева динамика на НАСА и спътникът SOHO, които наблюдават активността на Слънцето, са регистрирали 17 доста мощни изригвания на нашата звезда. От три от тях потоци от заредени частици са се устремили към Земята и ще я достигнат на 31 март и 1 април. В тези дни ще се наблюдават полярни сияния в субполярните ширини, а в останалата част от нашата планета може да има прекъсвания в комуникациите, както и сривове в работата на спътниковите системи. Проблеми могат да имат и хората с чувствителност и страдащите от сърдечносъдови заболявания.

Слънчевите изригвания се дължат на хиперактивното слънчево петно AR2975. На 28 март е регистрирано слънчево изригване от това петно, което се намира в геоефективна орбита, съобщават и от Националния център по геофизика, геодезия и география към БАН. То е придружено от масивно изхвърляне на заредени частици, изстреляни към Земята със скорост от около 700 км/сек. Според NOAA се очаква част от този поток да достигне нашата планета и да предизвика магнитна буря на 31 март.

Слънчевото петно AR2975, което се е обърнало към Земята на 28-29 март, е произвело редица изригвания от клас C и няколко мощни изригвания от по-висок клас M, според spaceweather.com. Тези изригвания на повърхността на звездата са довели до поне две, а вероятно и три изхвърляния на слънчево вещество към Земята.

Очаква се първото изхвърляне да удари магнитното поле на Земята на 31 март. Второто и потенциалното трето ще го последват плътно и най-вероятно ще достигнат нашата планета на 1 април. Съвкупното въздействие на тези изригвания може да причини геомагнитни бури от клас G2-G3 по петобалната скала. Това са умерени бури, въпреки че рискът от смущения в комуникационните системи остава доста висок. Това се отнася особено за спътниковите платформи, които не са защитени от дебелата атмосфера на Земята.

Обсерваторията на НАСА е записала как изглеждат слънчевите изригвания. На снимките от 28-29 март се вижда сиянието на едно от 17-те изригвания от слънчевото петно AR 2975.

Новият цикъл на слънчева активност започна през декември 2019 г. В момента нашата звезда е в неговите ранни етапи. Пиковата активност се очаква през 2025 г. Но дори на ранен етап, както показват наблюденията, Слънцето може да поднесе изненади.

Като цяло НАСА прогнозира настоящия цикъл на слънчева активност като относително спокоен. Но според изводите на руски астрономи, базирани на наблюдения през последните 20 години, те очакват спад в слънчевата активност и наближаване на период на охлаждане, а не на затопляне.

ВИЖТЕ ОЩЕ: Ледена епоха? Слънчевият вятър не духа в посока на затоплянето

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КОСМОС:

Русия пренася войната в Космоса: Москва блокира важна резолюция на ООН

За първи път от 5 месеца: „Вояджър 1“ изпрати четливи данни на Земята

Защо е толкова трудно да изпратим хора отново на Луната?

Решаващо развитие тласка инженерите към пътуване, по-бързо от светлината

НАСА откри гладко като стъкло езеро на юпитеровия спътник Йо (ВИДЕО)

Промяна в прогнозата - силна магнитна буря за 22 април 2024 г.

Магнитни бури за седмицата 22-28 април 2024 година: Прогноза от САЩ (ГРАФИКА)

Непозната планета в Слънчевата система: учени твърдят, че са открили доказателства

Недалеч от Земята е открита черна дупка с рекордна маса в нашата Галактика

Учени разкриха тайната на "сърцето" на Плутон

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Космос