Ледена епоха? Слънчевият вятър не духа в посока на затоплянето

4951
Ледена епоха? Слънчевият вятър не духа в посока на затоплянето
Снимка: NASA's Goddard Space Flight Center

Активността на Слънцето се е снижила значително в последните 20 години, съобщават руските учени от Института за космически изследвания. Какво е това – кратко колебание или начало на продължителен период, който ще ни препрати към малка ледникова епоха?

Слънчевата активност се характеризира с доста ясна цикличност. Основните цикли с продължителност 11 и 22 години се наричат цикли на Швабе-Волф и Хейл. По същество това е временна промяна на броя на слънчевите петна – области от повърхността на Слънцето, на които температурата е значително по-ниска от средната температура на повърхността му.

Какъв е цветът на слънцето?

Ако си припомните ученото в училище и кога вашият учител е светил през призмата, за да създаде изкуствена дъга, тогава вероятно вече зн...

Получаването на по-точни характеристики на слънчевия вятър е станало възможно едва с началото на усвояването на Космоса. Съвременното оборудване на спътниците позволява да се оценят колебанията на електромагнитното излъчване на Слънцето, свързани с циклите слънчева активност. На пръв поглед те не са големи: 1 Вт/м2. Но продължителните периоди с такива аномалии теоретично могат да повлияят на земния климат.

Минимумът на Маундер е период с продължително намаляване на броя на слънчевите петна в средата на XVII и началото на XVIII век. Той е кръстен на английския астроном Едуард Маундер, открил това явление при изучаване на архивите от наблюденията на Слънцето.

Минимумът на Маундер съвпада по време с най-студената фаза на глобалното застудяване на климата, наречено Малък ледников период. В Европа и Северна Америка зимите били много студени. По време на Минимума на Маундер замръзнала водата в реките Темза и Дунав. Снегът се задържал в някои равнини целогодишно. Гренландия се покрила с ледове.

Пряката връзка на Малкия ледников период с Минимума на Маундер засега е хипотеза, недоказана от климатолозите. И все пак какви са причините за цикличните колебания в слънчевата активност?

Слънцето, както и повечето звезди, притежава мощно магнитно поле. Преносът на енергия в недрата на Слънцето се осъществява не само чрез лъчение, но и от конвекция на плазма с много висока електрическа проводимост. Локалните магнитни полета във вътрешността на Слънцето въздействат на плазмата. В процеса на конвекция големите обеми вещество, с големи аномалии в магнитното поле, се издигат към повърхността на звездата – атмосферата.

Русия ще изучава Слънцето чрез специални сателити

Инженери от Младежкия космически център на Московския държавен технически университет "Бауман" са разработили сателити, които ще използ...

Нееднородността на магнитното поле върху повърхността на Слънцето създава разнообразни физически ефекти: слънчеви петна, изригвания, коронални примки и факли. Всички тези явления образуват слънчевата активност.

Настоящият минимум учудва дори несклонните към емоции учени: за периода на инструментални наблюдения той е един от най-изразените.

„В началото на космическата ера имаше около 50 магнитни бури на година, тоест практически всяка седмица имахме буря. Силни бури, не много силни. А сега не всяка година има магнитни бури. Средно сега има 2-3, максимум 5 магнитни бури на година“, казва Юрий Ермолаев, ръководител на групата за изследване на слънчевия вятър в Института за космически изследвания на Руската академия на науките.

С други думи, човечеството е се сблъскало със сериозно отслабване на слънчевата активност. Но да се говори, че това ще спре съвременното затопляне на климата или че ще ни върне в Малкия ледников период, е преждевременно.

 

Обясниха загадъчното изчезване на петна от Слънцето

Учените обясниха пълното изчезване на петна от Слънцето с приключване на поредния цикъл на неговата активност, пише Space.com. За първ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КОСМОС:

Русия пренася войната в Космоса: Москва блокира важна резолюция на ООН

За първи път от 5 месеца: „Вояджър 1“ изпрати четливи данни на Земята

Защо е толкова трудно да изпратим хора отново на Луната?

Решаващо развитие тласка инженерите към пътуване, по-бързо от светлината

НАСА откри гладко като стъкло езеро на юпитеровия спътник Йо (ВИДЕО)

Промяна в прогнозата - силна магнитна буря за 22 април 2024 г.

Магнитни бури за седмицата 22-28 април 2024 година: Прогноза от САЩ (ГРАФИКА)

Непозната планета в Слънчевата система: учени твърдят, че са открили доказателства

Недалеч от Земята е открита черна дупка с рекордна маса в нашата Галактика

Учени разкриха тайната на "сърцето" на Плутон

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Космос