Учени изследваха най-мистериозния космически обект

6827
Учени изследваха най-мистериозния космически обект
Снимка: CSIRO

Южноафриканският радиотелескоп MeerKAT е получил детайлно изображение на един от най-мистериозните космически обекти – така наречените странни радиопръстени, или „орки“ (ORCs – Odd Radio Circles). За първи път тези радиопръстени били открити през 2019 г. от австралийския радиотелескоп ASKAP - Australian Square Kilometer Array Pathfinder.

Досега ORC са открити само в радиодиапазона, а оптичните, инфрачервените и рентгеновите телескопи не ги виждат. Статия на международна група астрономи за "орките" е публикувана в списанието Monthly Notices of the Royal Astronomical Society

Новото детайлно изображение, получено от радиотелескопа MeerKAT на Южноафриканската радиоастрономическа обсерватория, предоставя на изследователите повече възможности да стеснят кръга от подходящи теории, които описват причината за възникването на тези явления.

В момента има няколко водещи теории, обясняващи причините за появата на ORCs. Те може да са следи от някакъв гигантски катаклизъм в центъра на родителската галактика – като сливането на две свръхмасивни черни дупки или поглъщането на голямо количество материя от тази черна дупка. Също така може да са просто следствие от повече или по-малко нормалната активност на свръхмасивна черна дупка, изхвърляща от полюсите си две струи (джетове) – релативистки струи от високоенергийни заредени частици, които се врязват в околния газ. И накрая, ORCs може да са резултат от "завършващия удар" на активно звездообразуване – ударна вълна, разпространила се в резултат на образуването на много звезди в галактиката.

Д-р Джордан Колиър от Междууниверситетския астрономически център с интензивен обмен на данни, който е съставил изображението от данните на MeerKAT, казва, че продължаването на наблюдението на тези странни радиокръгове ще предостави на изследователите повече улики.

„Сред изследователите често се наблюдава стремеж незабавно да обяснят всичките си наблюдения и да покажат, че те са в съответствие с най-авторитетните теории. Въпреки това е много по-интересно да открием нещо ново, което хвърля предизвикателство на сегашното ни ниво на знания“, казва Колиър.

Размерите на радиопръстените са невероятни - диаметърът им е поне милион светлинни години, което е 16 пъти по-голямо от Млечния път. Въпреки това размитите контури на радиопръстените са много трудни за различаване. Професор Рей Норис от Западния университет в Сидни (Австралия), водещ автор на статията, казва, че досега в целия Космос са открити само пет такива пръстена. „Знаем, че ORCs са пръстени от слабо радиоизлъчване, обграждащи галактики с високо активни свръхмасивни черни дупки в техните центрове, но все още не знаем точно какво предизвиква тяхната поява и защо остават такава рядкост“, казва той

Изображението на ORC, получено от радиотелескопа MeerKAT, наподобява мъглива синьо-зелена медуза, пулсираща в безкрайния космически океан, но, разбира се, избраният за визуализиране цвят на този обект е само заради човешкото възприятие.

Астрономи разгадаха мистериозен сигнал от нашата галактика

„Сега имаме прекрасни изображения на един от тези пръстени, направени с южноафриканския радиотелескоп, които показват ORC със зашеметяващи детайли“, пише Норис в специална колонка за изданието The Conversation. „Например MeerKAT вижда неголямо петно от радиоизлъчване в центъра на пръстена, което съвпада с далечната галактика. Сега сме почти сигурни, че тази галактика е породила ORC. Виждаме тези централни галактики в случаи на други ORC, разположени на огромни разстояния от Земята. Сега разбираме, че тези пръстени обграждат далечни галактики, които се намират на около милиард светлинни години от нас, а това означава, че пръстените са огромни - диаметърът им е около милион светлинни години.“

Всъщност „пръстените“ са само очертанията на сферични обвивки, обграждащи галактиките, подобно на взривна вълна от стар галактичен катаклизъм. Те изглеждат като пръстени, а не сфери, само защото са почти прозрачни, а по краищата, където погледът среща повече материал, изглеждат по-плътни - получава се нещо като неравномерен сапунен мехур.

„Една от най-големите изненади в данните на MeerKAT беше, че вътре в пръстена видяхме няколко огънати нишки от радиоизлъчване. Досега не сме изяснили какво е това. Но знаем, че сферата е толкова огромна, че е погълнала други галактики, докато се разширява от централната галактика. Възможно е нишките да са следи от газ, откъснат от други галактики от преминаващата през тях ударна вълна?“, задава въпрос Норис.

Тайната на Планетата Х: в търсене на мистериозния обект са изследвани 87% от южното небе

Професор Илейн Садлър, която управлява радиотелескопа ASKAP, казва, че ASKAP и MeerKAT сега работят заедно, за да намерят и опишат тези обекти възможно най-ефективно. „Почти всички астрономически проекти са изведени на ново ниво чрез международно сътрудничество – това засяга както участващите в тази дейност хора, така и достъпните технологии“, казва професор Садлър. - ASKAP и MeerKAT в бъдеще ще станат част от най-големия в света международен радиоинтерферометър SKA - Square Kilometer Array. Нашите непрекъснато разширяващи се познания за особеностите на структурата на странните радиопръстени ще бъдат подкрепени от съвместната работа на тези допълващи се взаимно телескопи.”

„Несъмнено радиоинтерферометърът SKA в бъдеще ще позволи да се открият повече нови ORCs и тогава ще можем да научим повече за жизнения цикъл на галактиките - казва проф. Норис. - Но докато SKA започне да работи, ASKAP и MeerKAT ще останат в челните редици на изследването на тайните на Вселената.“

За да разкрият всички тайни на странните радиопръстени, учените ще се нуждаят от достъп до още по-чувствителни радиотелескопи – точно това ще осигури проектът SKA, който ще включва и инструменти от други страни: Великобритания, Франция, Канада, Китай и Индия.

ВИЖТЕ ОЩЕ: Вселената може да има двойник, който се движи назад във времето

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КОСМОС:

За първи път от 5 месеца: „Вояджър 1“ изпрати четливи данни на Земята

Защо е толкова трудно да изпратим хора отново на Луната?

Решаващо развитие тласка инженерите към пътуване, по-бързо от светлината

НАСА откри гладко като стъкло езеро на юпитеровия спътник Йо (ВИДЕО)

Промяна в прогнозата - силна магнитна буря за 22 април 2024 г.

Магнитни бури за седмицата 22-28 април 2024 година: Прогноза от САЩ (ГРАФИКА)

Непозната планета в Слънчевата система: учени твърдят, че са открили доказателства

Недалеч от Земята е открита черна дупка с рекордна маса в нашата Галактика

Учени разкриха тайната на "сърцето" на Плутон

Големият взрив е мит. Вселената няма нито начало, нито край – според противоречива теория

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Космос