Астрономи разгадаха мистериозен сигнал от нашата галактика

8144
Астрономи разгадаха мистериозен сигнал от нашата галактика
Снимка: ESO/L.Calçada

Повтарящ се загадъчен радиосигнал в Млечния път, който не прилича на нищо известно на учените, намери своето обяснение. През януари т.г. стана известно за необичаен обект, който три пъти на час излъчвал мощен едноминутен радиоимпулс, превръщайки се за известно време в най-яркия радиоизточник в небето.

Тогава астрофизикът Наташа Хърли-Уокър от университета Къртин в Австралия разказа, че поведението на радиоизточника GLEAM-X J162759.5-523504.3 в началото дори ги уплашило.

Сега астрофизикът Джонатан Кац от Вашингтонския университет в Сейнт Луис смята, че повтарящият се сигнал може да принадлежи на бяло джудже-пулсар, съобщава Science Alert.

"По-рано вече имаше предположения, че белите джуджета могат да проявяват същата активност като пулсарите. Но сигналът, който беше открит наскоро и се нарича GLEAM-X J162759.5-523504.3, може да принадлежи на първото открито бяло джудже-пулсар - пише ученият. – Звездата пулсира с честота 18,18 минути и нейните импулси показват нискочестотно (72-215 MHz) излъчване с яркостна температура от около 1016 K, което предполага кохерентно излъчване.“

Мистериозен сигнал от "дълбините на пространство-времето" изчезна изведнъж

Това бяло джудже има период на въртене от 18,18 минути (1091 s). Той няма другар, с който да общува. Така той отговаря на критериите за класически пулсар, въпреки че периодът му на въртене е стотици пъти по-дълъг от всеки от тях, казва ученият.

Ученият отбелязва, че това бяло джудже няма компаньон, с който би могло да взаимодейства. Така то съответства на критериите на класически пулсар, макар че честотата на неговите пулсации е „стотици пъти по-голяма, отколкото на всеки от тях“.

Бялото джудже се намира на 4000 светлинни години от Земята и излъчва импулси с продължителност от 30 до 60 секунди на всеки 18,18 минути. Според учените този обект не отговаря на характеристиките на нито едно известно небесно тяло.

Ако в резултат на допълнителни изследвания тези изводи се потвърдят, това ще бъде първото открито бяло джудже, което има механизма на традиционните радиопулсари. Това означава, че GLEAM-X J162759.5−523504.3 може да бъде обещаваща цел за оптични наблюдения, макар че белите джуджета са много тъмни и може да не успеем да уловим никаква видима светлина, казва Кац.

Откриха странен радиосигнал от центъра на Млечния път

Когато една звезда умира, тя изхвърля външното си вещество и се свива под собствената си гравитация. В резултат на това може да се превърне в различни обекти.

• Ако масата на звезда е около 30 пъти по-голяма от масата на Слънцето, тогава тя ще се превърне в черна дупка.

• Ако масата на една звезда е в диапазона от 8 до 30 пъти по-голяма от масата на Слънцето, тогава тя ще се превърне в неутронна звезда с диаметър около 20 км и маса, която надвишава масата на нашата звезда около 1,4 пъти.

• Ако масата на звезда надвишава масата на Слънцето по-малко от 8 пъти, тогава тя ще се превърне в бяло джудже. То ще бъде с размер, който ще бъде среден между Земята и Луната, а масата му ще надвишава масата на Слънцето около 1,5 пъти.

Пулсарите са вид неутронни звезди, които се въртят с голяма скорост и излъчват радиосигнали по време на всяко завъртане.

ВИЖТЕ ОЩЕ: Малка звезда изпуснала гигантски лъч антиматерия

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КОСМОС:

Русия пренася войната в Космоса: Москва блокира важна резолюция на ООН

За първи път от 5 месеца: „Вояджър 1“ изпрати четливи данни на Земята

Защо е толкова трудно да изпратим хора отново на Луната?

Решаващо развитие тласка инженерите към пътуване, по-бързо от светлината

НАСА откри гладко като стъкло езеро на юпитеровия спътник Йо (ВИДЕО)

Промяна в прогнозата - силна магнитна буря за 22 април 2024 г.

Магнитни бури за седмицата 22-28 април 2024 година: Прогноза от САЩ (ГРАФИКА)

Непозната планета в Слънчевата система: учени твърдят, че са открили доказателства

Недалеч от Земята е открита черна дупка с рекордна маса в нашата Галактика

Учени разкриха тайната на "сърцето" на Плутон

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Космос