Учени съобщиха за 9 свята, чиито жители биха могли да знаят за съществуването на Земята

20880
Учени съобщиха за 9 свята, чиито жители биха могли да знаят за съществуването на Земята
Снимка: Pixabay

Немски и британски астрономи съставиха списък от девет планети, потенциалните обитатели на които могат да знаят за Земята и за съществуването на разумен живот на нея, се казва в статия, публикувана в списание MNRAS.

"Колкото по-голяма е планетата, толкова по-силно блокира светлината на звездата, около която се върти. С други думи, колкото по-силна е видимостта на планетата, толкова по-близко е тя до светлината. Затова, колкото и парадоксално да звучи, Земята и съседите ѝ потенциалните извънземни ги виждат по-често, отколкото планетите гиганти", казва Робърт Уелс от университета Куинс в Белфаст (Великобритания).

НАСА е открила нова слънчева система, на която може да има живот (ВИДЕО)

НАСА съобщи на специална пресконференция, че учените й са открили нова слънчева система, състояща се от 7 планети, подобни на Земята. Н...

Още през 60-те години на XX век американският астроном Френсис Дрейк е разработил формула, даваща възможност да се изчисли потенциалният брой от цивилизации от чужди планети на базата на известни свойства на Галактиката и броят на звездите и планетите в нея. Според тази формула, извънземните цивилизации трябва да са твърде много, но досега не е открита нито една.

Както казва Уелс, учените отдавна се опитват да обяснят това разминаване (така нареченият парадокс на Ферми) , оценявайки броят на извънземните цивилизации и причините за липсата им в нашата Галактика със Земята. Екипът на Уелс се е опитал да реши този проблем чрез прилагане на друг подход – чрез подробно проучване на това колко добре планетата ни и следите от живот на нея могат да бъдат потенциално видими от „братя по разум“ от други звездни системи.

Изчисленията са показали, че вероятността да се види Земята, или всяка друга планета от Слънчевата система отвън съставлява едва 2,5%, а шансовете за откриване на три наведнъж може да се определят като нищожни – те не надхвърлят 0,027%. Затова да се види Земята и проучи могат само обитателите едва на няколко екзопланети, намиращи се в определени твърде тесни, геометрично изчислени места от Космоса. Разбира се, ако притежават инструменти за това, подобни на телескопите "Кеплер" и "Хъбъл". Най-общо тези екзопланети са на брой около 65, като по-голямата част от тях могат да се видят само от Меркурий, а от Земята – едва девет.

Сред тях е неголемият газов гигант на звездата НАТ-Р-11 в съзвездието "Лебед", "горещият Юпитер" WASP-68b в съзвездието Козирог, четири големи планети от системата WASP-47 в съзвездието Водолей, формиращата планета LkCa 15b в съзвездието Колар, големият газов гигант в звездите 1RXS 1609 в съзвездието Скорпион и планетата на бялото джудже "канибал" WD 1145+017 b в съзвездието Дева.

Вижте Земята от Космоса такава, каквато е била в деня на вашето раждане!

Наскоро Европейската служба EUMETSAT, която се занимава с наблюдение на климата от Космоса, реши да направи интересен подарък на своите...

Както смятат учените обаче, тези планети по принцип не могат да поддържат живот. Това обяснява и защо астрономите и досега не са успели да намерят нито една обитаема планета или извънземна цивилизация.

Учените разчитат, че телескопите от ново поколение TESS и "Джеймс Уеб" ще помогнат за откриването в тези зони на нови планети, което ще им осигури възможността да проверят и идеята, която споделят и да разберат има ли живот извън пределите на Слънчевата система.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КОСМОС:

Русия пренася войната в Космоса: Москва блокира важна резолюция на ООН

За първи път от 5 месеца: „Вояджър 1“ изпрати четливи данни на Земята

Защо е толкова трудно да изпратим хора отново на Луната?

Решаващо развитие тласка инженерите към пътуване, по-бързо от светлината

НАСА откри гладко като стъкло езеро на юпитеровия спътник Йо (ВИДЕО)

Промяна в прогнозата - силна магнитна буря за 22 април 2024 г.

Магнитни бури за седмицата 22-28 април 2024 година: Прогноза от САЩ (ГРАФИКА)

Непозната планета в Слънчевата система: учени твърдят, че са открили доказателства

Недалеч от Земята е открита черна дупка с рекордна маса в нашата Галактика

Учени разкриха тайната на "сърцето" на Плутон

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Космос